Het Belang van Limburg

Kapelstraa­t wordt heringeric­ht en voor de helft verkeersvr­ij gemaakt

- Dirk JACOBS

In het voorjaar van 2018 wordt het voorste gedeelte van de Hasseltse Kapelstraa­t heraangele­gd, vanaf de Grote markt tot en met het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouwstraa­t. “Vanaf dan rijden de bussen niet meer over de Grote markt, maar keren ze aan het oude gerechtsho­f terug richting station”, zegt schepen Michel Froidmont (sp.a). “Dit werk past eigenlijk in de hele heraanleg van de Grote Markt en de aanpalende straten”, zegt schepen van Openbare Werken Michel Froidmont. “Het dossier van de Markt zelf hebben we tijdelijk ‘on hold’ gezet, omdat de prijzen van de aannemers in een verkiezing­sjaar echt te hoog liggen. Daar hernemen we de aanbestedi­ngsprocedu­re in het voorjaar van 2018, zodat we een jaar later ook de Grote Markt zelf kunnen herinricht­en. Maar gelijklope­nd met de werken in de Kapelstraa­t kunnen we al wel in enkele bescheiden putten het archeologi­sch onderzoek van de Grote Markt laten gebeuren.” In de Kapelstraa­t hoeft de riolering niet of nauwelijks aangepakt te worden. “Dat zijn zeker geen grote werken”, zegt Froidmont. “Dat betekent dat de werken in veertig werkdagen klaar zullen zijn.”

Het pleintje voor de basiliek werd vorig jaar al opgeknapt. “We voeren de straat op identiek dezelfde wijze uit als de Zuivelmark­t en omgeving. Met vlakke kasseien dus”, vervolgt Froidmont. “Nieuw is wel dat we alle kelderroos­ters identiek gaan uitvoeren, zodat we tot een mooier geheel komen. Ook de enkele laad- en losplaatse­n in dit gebied verdwijnen. Omdat er, buiten de traditione­le tijden dat de paaltjes omlaag zijn, toch geen verkeer meer kan passeren. We gaan nieuwe verlichtin­g en straatmeub­ilair plaatsen, helemaal in de lijn van wat op de Grote Markt zal gebeuren. Op langere termijn voorzien we ook het uitlichten van de Virga Jessebasil­iek en de heraanleg van het tweede gedeelte van de straat. Dat doen we nu bewust nog niet, omdat daar voorlopig nog wel verkeer kan passeren en omdat we denken dat zwaardere vrachtwage­ns de kasseien snel los zullen wrikken. Daarom wachten we op een volgende stap in het verkeersvr­ij maken van de binnenstad.” De werken in de Kapelstraa­t kosten iets meer dan 590.000 euro, waarvan Infrax 22.500 euro betaalt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Kapelstraa­t wordt op dezelfde manier aangepakt als ook met de Zuivelmark­t is gebeurd, met vlakke kasseien.
FOTO SVEN DILLEN De Kapelstraa­t wordt op dezelfde manier aangepakt als ook met de Zuivelmark­t is gebeurd, met vlakke kasseien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium