Het Belang van Limburg

“Geen vrouw kon hem weerstaan”

David Cassidy vond de liefde bij Anita Jans in Beringen

- Jo SMEETS

Dat de dinsdag overleden David Cassidy (67) - bekend van de tv-serie ‘The Partridge Family’ en jaren zeventig-hits als ‘I Think I Love You’ en ‘How Can I Be Sure’ - een meisjesido­ol was, is geen geheim. Maar dat hij ook de liefde vond bij Anita Jans (66) in Beringen, is een verhaal dat nu pas aan de oppervlakt­e komt. “David en ik waren heel close”, vertelt Anita. “Om het feit dat het nooit écht iets kon worden tussen ons, heb ik dan ook veel tranen gelaten.”

BERINGEN -

David Cassidy leed al een tijdje aan dementie en stierf dinsdag in een ziekenhuis in Florida aan de gevolgen van orgaanfale­n. In de jaren zeventig ontketende de zanger-acteur met de lange haren een ware Cassidyman­ia, vergelijkb­aar met de hysterie rond The Beatles. Hij deelde volgens Anita Jans de lakens met minstens duizend vrouwen. Eén van hen was zijzelf. “Het waren de wilde jaren zeventig”, vertelt ze. “Zeer rock-’n-roll. Mijn toenmalige toekomstig­e echtgenoot Jean-Marie (Blanckaert, broer van Will Tura, nvdr.) en ik waren fotografen annex journalist­en voor popbladen als Joepie, zo gingen we deel uitmaken van het showbizzwe­reldje. Jean-Marie kreeg iets met de Amerikaans­e zangeres Chi Coltrane en schepte daar tegen iedereen over op. Ik was dat verhaal zó beu, dat ik zei: ‘Wacht maar, mijn tijd komt nog.’” (lacht)

Weddenscha­p

In 1973 kwam Cassidy optreden in de Arena Hall in Deurne, waar Anita hem voor het eerst ontmoette. Een jaar later kwam hij naar Rotterdam, wat Anita’s vriend Jean-Marie als een uitgelezen kans zag om een weddenscha­p aan te gaan: ‘Als je erin slaagt hem onder vier ogen te spreken, heb je gewonnen’, zei hij. “Een moeilijke opdracht”, aldus Anita, “want in Rotterdam bleek dat hij alle interviews had gecanceld. Het wemelde er nochtans van journalist­en, fotografen en beroemdhed­en als Patricia Paay. David zag me zitten in de hotellobby met een exem- plaar van Joepie met hem op de cover, en liep door. Wat later riep een assistent: ‘Het Joepie-meisje mag naar boven.’ David zei: ‘Je mag me interviewe­n, maar ondertusse­n wil ik wel een bad nemen.’ Daar zat ik, aan de andere kant van de badkamerde­ur, ik kon nauwelijks verstaan wat hij vertelde.

Anita JANS vriendin van David Cassidy ‘Kom dan maar binnen’, zei hij, en wat later zat ik zijn rugske te wassen.” (lacht)

Veel tranen

“Dus ja, natúúrlijk heb ik iets gehad met David. Hij was een mooie jongen, welke vrouw kan dat weerstaan? Maar het was niet alleen dat, hoor. David en ik zijn heel close geweest van 1974 tot 1994. De laatste keer dat ik hem zag, was in 2012, maar toen leek hij in de verste verte al niet meer op de David Cassidy die ik gekend heb. Ik heb hem in totaal ongeveer dertig keer ontmoet. Er gebeurde niet elke keer iets tussen ons, maar toch vaak. (lacht) Ik herinner me David als een attente, galante en heel lieve man. Ik mocht hem altijd bellen als er iets was, zei hij, en daar hield hij zich aan. En als ik in New York was, gingen we samen koffie drinken. In het begin van onze relatie huilde David soms als hij bij mij was, omdat hij niet goed overweg kon met zijn superster-

renstatus en zich daardoor enorm eenzaam voelde. Hij wist nooit om welke redenen hij werd benaderd door vrouwen. Maar wij twee, wij kwamen goed overeen.” Waarom het dan nooit echt iets geworden is tussen David en Anita, willen we tot slot weten. “Hij deelde de lakens met duizend vrouwen, dan weet je dat dat er niet inzit”, zegt ze. “Je weet toch hoe mannen zijn. David was er toen niet klaar voor. Later trouwens ook niet, want hij trouwde maar liefst drie keer. Maar goed, dat onze liefde onmogelijk was, raakte me destijds enorm. Ik heb dan ook veel tranen gelaten. En nu hij er niet meer is - wat ik vreselijk vind - denk ik met veel liefde aan hem terug.”

Tijdens mijn interview met David wilde hij een bad nemen. Wat later zat ik zijn rugske te wassen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Anita Jans: “Er gebeurde niet bij elke ontmoeting iets tussen David en mij, maar toch vaak.” (lacht)
FOTO RAYMOND LEMMENS Anita Jans: “Er gebeurde niet bij elke ontmoeting iets tussen David en mij, maar toch vaak.” (lacht)
 ?? FOTO HBVL ?? toen Anita in de jaren zeventig, ze voor Joepie werkte.
FOTO HBVL toen Anita in de jaren zeventig, ze voor Joepie werkte.
 ?? FOTO HBVL ?? Anita en David in 2012 tijdens hun laatste ontmoeting.
FOTO HBVL Anita en David in 2012 tijdens hun laatste ontmoeting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium