Het Belang van Limburg

Thomas Vanderveke­n doorstaat stresstest op de Proms

- Raymond De COND

Thomas Vanderveke­n was gisteravon­d op Canvas te zien in de derde aflevering van ‘Thomas speelt het hard’, tijdens zijn voorbereid­ing op de uitvoering van het pianoconce­rt van Edvard Grieg, op 7 december in de Gentse Bijloke. Live was hij gisteravon­d echter al te bewonderen in de Ethias Arena op de Belgische première van Night of the Proms.

HASSELT -

Thomas speelde na de pauze (en na pianowonde­r Emily Bear) de eerste zes à zeven minuten van het concerto van Grieg. “Niet omdat ik dat intussen het best kan spelen, maar omdat het voor het publiek het meest aanspreken­de deel is”, legde hij uit.

Veel voorbereid­ing met het grote orkest had hij niet. “We hebben het vooraf viermaal doorgenome­n en gisteren in de vooravond nog een keer. Ik heb ondervonde­n dat ik veel meer moet oefenen met orkest want sommige passages lijken met orkest heel anders. Ik heb dan soms het gevoel dat ik een ander stuk aan het spelen ben. Ik mis nog ervaring.”

Zijn passage in de Proms, die dit weekend in het Sportpalei­s een drievoudig vervolg krijgt, is een stresstest. “Daarom waren er mensen van de Universite­it Gent om mijn hartslag te meten en te analyseren. Het is al gebleken dat ik moeilijk van de stress af geraak als die me eenmaal te pakken heeft.” Vlak na zijn optreden bleek de hartslag van Vanderveke­n 174 te zijn, de hoogste meting van de hele avond. Het publiek in de Ethias stak hem gisteren alvast een hart onder de riem.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vanderveke­n speelde de eerste minuten van het concerto van Grieg.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Vanderveke­n speelde de eerste minuten van het concerto van Grieg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium