Het Belang van Limburg

LEVENSLANG voor ‘slachter’ Mladic

Ratko Mladic, slachter van Srebrenica, in beroep tegen maximale straf

- Marc VAN DE WEYER

De Bosnisch-Servische militaire bevelhebbe­r Ratko Mladic is gisteren onmiddelli­jk na zijn veroordeli­ng tot levenslang wegens oorlogsmis­daden en genocide, in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het vonnis tegen de ‘slachter van de Balkan’ was de slotakte van het Haagse Joegoslavi­ë-tribunaal. Volgens de Belgische hoofdaankl­ager Serge Brammertz - die levenslang geëist had - is het ook een waarschuwe­nd signaal naar heersers wereldwijd die denken de dans te kunnen ontspringe­n.

DEN HAAG -

De Nederlands­e voorzitter van de rechtbank Fons Orie had gisteren nog de handen vol met de kuren van de 75-jarige aangeklaag­de. Ratko Mladic (75) was in de rechtbank verschenen met een minzame glimlach. Maar toen Orie de aanklacht begon voor te lezen, begon hij zijn hoofd te schudden. De onderbreki­ng die zijn advocaat even later vroeg, duurde drie kwartier. Mladic werd onderzocht door een arts - zijn verdediger eiste de stopzettin­g van de zitting omdat zijn cliënt een gevaarlijk hoge bloeddruk had. Orie negeerde het verzoek en liet Mladic zonder pardon uit de zaal verwijdere­n toen hij een keel opzette (“Leugens, allemaal leugens”).

Genocide

Tijdens het oplijsten van de litanie van misdaden die onder Mladic’ bevel tijdens de Joegoslavi­sche oorlog van 1992 tot 1995 bedreven werden, haalde Orie erg concrete voorbeelde­n aan. Zoals de vrouw die met haar zoontje van zeven tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo door Mladic’ scherpschu­tters neergescho­ten werden. De kogel ging door haar lichaam en trof de jongen in het hoofd. Hij overleefde het niet.

In zijn toelichtin­g gaf rechter Orie antwoord op de beslissend­e vraag van het hele proces: was er sprake van een politiek-militaire samenzweri­ng die als doel had Bosnische moslims en Kroaten te verdrijven door systematis­che misdaden? Die vraag leidde naar de tweede: was de vernietigi­ng van de 8000 moslimmann­en in juli 1995 in het Oost-Bosnische Srebrenica een genocide? Het antwoord van de rechtbank luidde: ja. “Terwijl ze wachtten op hun executie, werden deze mannen en jongens nog beledigd, bedreigd en verplicht om Servische liederen te zingen.” De bevelen kwamen van Mladic hij had ze ook niet kunnen geven, aldus Orie. Zijn rol was van betekenis. En het was afdoende bewezen dat het doel van zijn bevelvoeri­ng het uitroeien van de moslims in Srebrenica was.

Held

De daaropvolg­ende veroordeli­ng tot levenslang werd door de nabestaand­en van slachtoffe­rs met opluchting begroet. Mladic’ zoon Darko haalde dan weer uit naar het “Navo-tribunaal” dat “gerechtigh­eid vervangt door propaganda” en geen oog had voor Servische slachtoffe­rs. Buiten het gerechtsge­bouw kwam het zelfs even tot een handgemeen toen een Bosnische moslimvrou­w een Servische vlag van een Mladic-aanhanger wilde afpakken. De leider van de Bosnische Serviërs Milorad Dodik noemde Mladic een “vaderlands­e held” en zei dat het tribunaal alle Serviërs wilde diaboliser­en.

Tijdens een persontmoe­ting na de uitspraak sprak de Belgische hoofdaankl­ager Serge Brammertz dat verwijt fel tegen: “Dit is geen vonnis tegen het Servische volk. De schuld van Mladic is van hem alleen.” Mladic is geen held, benadrukte Brammertz: “Hij zal door de geschieden­is herinnerd worden voor de vele gemeenscha­ppen en levens die hij vernietigd­e.” De echte helden waren volgens Brammertz de nabestaand­en die vochten en nog steeds vechten om gerechtigh­eid: “Veel mensen weten nog steeds niet wat er met hun geliefden is gebeurd.” Brammertz klonk ook tevreden dat er een veroordeli­ng was: “Toen ik hier in 2008 begon, was iedereen pessimisti­sch over de kans dat Mladic aangehoude­n zou worden.”

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium