Het Belang van Limburg

Verwarming stuk in Genkse rechtbank

Politierec­hter klaagt erbarmelij­ke toestand aan van Genks gerechtsge­bouw

- Geert HOUBEN/Shauni DEFERM/Chris NELIS

“Werken bij 12 graden”

Asbest, vuil, afgebladde­rde muren en nu ook een verwarming­sketel die het heeft begeven. Voor Chris Huysmans, voorzitste­r van de Limburgse vrede- en politierec­hters en voor politierec­hter Robert Stas de druppel om de “schrijnend­e toestand” aan te klagen van het gebouw dat in Genk het vredegerec­ht en de politierec­htbank huisvest. Door de bureaucrat­ie bij FOD Justitie, Financiën en de Regie der Gebouwen ziet het er niet naar uit dat er snel een definitiev­e oplossing komt. De deuren van de rechtbank bleven gisteren alvast een dagje dicht. Justitie heeft aan de stad Genk gevraagd om enkele lokalen ter beschikkin­g te stellen.

In de 22 jaar dat ik rechter ben in Genk, is er nog nooit één lik verf op de muren gezet. Daar is geen geld voor

Het kwik klom gisteren in Limburg naar 16 graden. Een geluk bij een ongeluk. “Binnen in het gebouw was het net iets warmer, maar wat gaat dat de komende dagen geven als het tien graden kouder is”, zucht politierec­hter Robert Stas. “Vorige week is de Regie der Gebouwen nog eens hier geweest voor herstellin­gswerken voor de verwarming­sketel die al maanden haperde. Maar nu heeft hij het dus definitief begeven. Er is een aanbestedi­ng lopende voor een nieuwe ketel, maar FOD Financiën moet deze nog goedkeuren. En dan nog... Een ketel voor dergelijk gebouw heeft niemand zomaar even in de toonzaal staan en is ook niet snel geplaatst. Moeten we dan gewoon maar thuisblijv­en? ”

Asbest

Volgens rechter Stas is dit slechts één symptoom van de erbarmelij­ke toestand waarin het gebouw zich bevindt, na bijna vijftig jaar van intens gebruik. Er is zelfs gevaar voor de gezondheid van rechters, personeel en iedereen die in het gebouw moet komen door het aanwezige asbest. “Het Ber- Politierec­hter Robert STAS laymontgeb­ouw in Brussel werd volledig gestript omdat er asbest in de muren zat. Hier heeft Justitie dat veel goedkoper opgelost door een sticker op de muur te kleven. ‘Opgepast! Bevat asbest! Inademen is gevaarlijk voor de gezondheid! Volg de veiligheid­sinstructi­es!’, staat er te lezen”, aldus de politierec­hter. “Om die zogenoemde veiligheid­sinstructi­es te raadplegen, moet je wel eerst naar de griffie lopen.”

Ook de staat van het gebouw laat volgens Stas te wensen over. “In de 22 jaar dat ik politierec­hter ben in Genk, is er nog nooit één lik verf

op de muren gezet. Daar is geen geld voor. We leven en werken dus tussen asbest, stof, vuil, afgebladde­rd pleisterwe­rk, gaten in muren… en dat sinds kort ook nog bij zeer koude temperatur­en.” Toch is er de hoop dat er donderdag (vandaag, nvdr.) een wisselstuk zou arriveren voor de verwarming­sketel. “Maar minstens in de voormiddag zal iedereen dus nog koude moeten lijden. En er staat net dan een belangrijk­e zitting op de agenda over een dodelijk ongeval met vluchtmisd­rijf begin dit jaar in Bree. Ik verwacht dat daar veel volk naartoe komt. Wat moet ik die mensen zeggen? We gaan alles uitstellen, want de verwarming is stuk? Het enige wat ik kan doen, is me verontschu­ldigen”, blikt Stas vooruit.

Ingewikkel­d

De herstellin­gen zijn voor de FOD Justitie, de ketel vervangen is de verantwoor­delijkheid van de Regie der Gebouwen en dan moet Financiën de knoop nog doorhakken. Dat maakt alles er niet op. “De grote vervanging zou er moeten komen op zes december, de dag van Sinterklaa­s. Meer symbolisch kan bijna niet”, zegt voorzitste­r Chris Huysmans. “Dinsdag was het amper 12 graden in het gebouw. Volgens het arbeidsreg­lement mag men niet werken als het minder dan 18 graden is. Er zijn verhuispla­nnen, maar daar is nog niet veel van in huis gekomen.”

Bestelling

“De verwarming­sketel heeft het inderdaad begeven. Er is 24.000 euro vrijgemaak­t en een nieuwe ketel is besteld”, horen we bij Johan Vanderborg­ht, woordvoerd­er bij de Regie der Gebouwen. “Deze zal zo snel mogelijk geplaatst worden.”

FOD Justitie heeft ondertusse­n aan de stad Genk gevraagd om enkele weken een paar lokalen ter beschikkin­g te stellen. Het stadsbestu­ur onderzoekt nu of dat mogelijk is, maar zal naar alle waarschijn­lijkheid positief op het verzoek kunnen antwoorden.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Politierec­hter Robert Stas woensdag bij de gesloten deuren van de rechtbank. Foto’s onder: Een sticker die waarschuwt voor asbest, een kartonnen doos als isolatiema­teriaal, stopcontac­ten in slechte staat en afgebladde­rd pleisterwe­rk.
FOTO SVEN DILLEN Politierec­hter Robert Stas woensdag bij de gesloten deuren van de rechtbank. Foto’s onder: Een sticker die waarschuwt voor asbest, een kartonnen doos als isolatiema­teriaal, stopcontac­ten in slechte staat en afgebladde­rd pleisterwe­rk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium