Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

- Willy COMHAIR, Bilzen

Seniorenwe­ek

Vorige dinsdag had ik het genoegen tijdens de seniorenwe­ek zang- en danstherap­ie bij te wonen in het Medisch Centrum St.-Jozef in Munsterbil­zen. Een verrijking om te zien hoe de patiënten hierin opgingen, de meeste liedjes van vroeger meezongen en hoe de hulpverlen­ers en therapeute­n de mensen gelukkig maakten. Daarmee wil ik wijzen op de vele goede zorgen en inzet die er wel zijn. Er komen te veel wantoestan­den in de media, die zeker ook wel hard aangepakt moeten worden.

N-VA en NMBS

Stefan T’JOLYN, ACOD spoor Wouter Raskin (N-VA) heeft een punt als hij zegt dat de Limburgse treinreizi­ger elke dag opnieuw met verouderde en slecht toegankeli­jke onveilige stations te maken krijgt. Toch voor alle duidelijkh­eid: is het niet de huidige regering die de spoorwegen voor zowat 3 miljard euro extra besparinge­n opgelegd heeft en ook de spoorinves­teringen 2013 -2025 “on hold” heeft gezet? Is niet de huidige regering - met als grootste meerderhei­dspartij N-VA verantwoor­delijk voor de sluiting van alle Limburgse stations en loketten tegen 2020 waardoor er geen personeel meer aanwezig is om de reizigers een goede service te bieden? Nu verkiezing­spropagand­a voeren met problemen die je zelf voor een stuk gecreëerd hebt, is schijnheil­ig.

Islam in Genk

Lode GOYENS, Genk Propaganda voor een erg conservati­eve interpreta­tie van de islam in het stadhuis van Genk, het is te gek voor woorden. Onze maatschapp­ij maakt zich terecht ongerust over een te strikte interpreta­tie van de islam bij vele jonge moslims: zo’n bijeenkoms­t voedt deze radicalise­rende tendens. Er werd tijdens die bijeenkoms­t, die mannen en vrouwen gescheiden van elkaar bijwoonden, wel niet opgeroepen tot haat, zoals iemand van de politie mocht vaststelle­n, maar naar mijn gevoel wel tot afkeer van muziek, alcoholgeb­ruik onder welke vorm dan ook en gelijke behandelin­g van vrouwen, m.a.w. tot afkeer van een aantal westerse waarden.

Islam in Genk (2)

Willy VOS Burgemeest­er Dries van Genk verklaart geen wettelijke redenen te hebben gehad om deze lezing te verbieden. Eén van de predikers, Ali Houri, riep via Facebook op om geld te storten aan een terrorist. Is dit geen voldoende reden om die manifestat­ie te verbieden?

Ofwel heeft de burgemeest­er deze mensen niet voldoende gescreend, ofwel is er een probleem met de doorstromi­ng van informatie via de veiligheid­sdiensten. Of heeft het met electorale redenen te maken?

Het is duidelijk dat het er bij deze Nederlands­e predikers om gaat om vooral jonge moslims te radicalise­ren.

Zuhal Demir noemt hen terecht “religieuze gekken”. Hopelijk beseffen ook de moslims dat zij zich niet moeten laten leiden door deze gekken.

Holy Cow

Rik LINKENS, Maasmechel­en Kunst roept vaker discussie en controvers­e op. Vaak is het de kunstenaar er zelfs om te doen want het betekent dagenlang in het nieuws komen en onbetaalba­re reclame. Tom Herck is er met zijn Holy Cow ontegenspr­ekelijk schitteren­d in geslaagd.

Het zet me aan tot nadenken over de volgende titel van de tentoonste­lling 2018 van onze kunstkring MAKK. Onze vorige edities met thema’s als “vrUow” of “maestro” waren veel te braaf. Beter is het als het kot dreigt afgebroken te worden...

PKK

Eddy CUYPERS, Hasselt Tot mijn ontzetting vond ik maandagoch­tend een “anonieme” folder in de bus. Deze kleurenfol­der op glanzend papier was een puur opruiend pamflet tegen de Turkse PKK-beweging. Wie financiert zoiets? De vrienden van Erdogan? Het wordt erg wanneer Turkse groepering­en hun strijd hier komen voeren. De “bange” politici moeten hier paal en perk aan stellen, als het al niet te laat is.

Vlaktaks

Frans BOOGAERTS, Beringen Open Vld-voorzitste­r Rutten wil dat iedereen 30% belastinge­n betaalt op zijn of haar loon. Zowel de bankdirect­eur die 10.000 euro per maand verdient als de poetsvrouw met 1.000 euro per maand. Wat mevrouw Rutten blijkbaar ontgaat is dat de bankdirect­eur 7.000 euro overhoudt en de poetsvrouw maar 700 euro om een maand van te leven. Blijkbaar gaat liberaal en sociaal toch niet zo goed samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium