Het Belang van Limburg

Kogel door het hoofd ondanks hek en camera’s

Opnieuw Nederlande­r uit Neerpeltse villawijk vermoord

- Nancy VANDEBROEK/Geert VAN BAELEN

Het parket heeft geen aanwijzing­en over mogelijke verdachten van de moord op de Nederlands­e zakenman Marcel van Hout (51). Zijn ex-vrouw vond van Hout woensdagav­ond met één kogel door het hoofd en één door de romp in zijn villa aan de Tisselriet­weg in de Neerpeltse wijk Grote Heide. Meerdere camera’s bewaken de villa van van Hout en een hek sluit de toegang af. Er ongezien binnenkome­n lijkt onmogelijk. Heel waarschijn­lijk liet van Hout op dinsdagavo­nd zelf zijn moordenaar(s) binnen. “We houden alle pistes open”, zegt parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen. Van Hout werd ooit genoemd in een drugsonder­zoek, maar is nooit veroordeel­d. De man is al de vijfde bewoner van Grote Heide die geliquidee­rd wordt.

De wijk Grote Heide ligt verscholen in een dennenbos. Er staan villa’s van kasteelfor­maat, met metershoge hekken, lampen en bewakingsc­amera’s waarmee de hele omgeving in het oog kan worden gehouden. In deze buurt wonen er veel Nederlande­rs, rijkelui, directeure­n en eigenaars van grote bedrijven. Zo ook Marcel van Hout. Hij was eigenaar van meerdere bedrijven. Van onder meer Universal in het Nederlands­e Son, een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel in landbouwma­chines en bouwmateri­aal. De geboren Eindhovena­ar was ook twintig jaar actief in immobiliën via een op Curaçao gevestigde vennootsch­ap. Hij was voor de helft eigenaar. Al zijn bedrijven boeren goed.

Ex-vrouw vindt lijk

Van Hout was woensdag de hele dag niet op zijn werk komen opdagen. En dat zorgde voor de nodige onrust. Ook bij zijn ex, een 45-jarige Eindhovens­e van Marokkaans­e origine. Zij haalde in Nederland acht jaar geleden nog het nieuws toen ze een datingsite voor moslimvrou­wen oprichtte. Rond half zeven ging ze woensdagav­ond bij hem langs. “Zij woont hier vlakbij, op de Ganzenpas, in een nog grotere villa die ook van hem is,” zegt een buur. “Ze kwam in tranen aangelopen, ze had Marcel gevonden op de vloer in een plas bloed. Het leek erop dat hij was neergestok­en maar later hoorden we dat hij schotwonde­n vertoonde. Politie en hulpdienst­en zijn meteen verwittigd. Ze zijn tot vier uur vanochtend bezig geweest.” Buren kennen Marcel van Hout niet echt goed. Hij wordt omschreven als een correcte buurman met wie er weinig contact was. Sommigen zeggen dat “hij er niet vaak was maar dat hij er vreemd genoeg wel altijd sliep”.

Toevluchts­oord

De villawijk Grote Heide is niet alleen bekend om zijn rijke Nederlands­e industriël­en, maar ook als een toevluchts­oord voor Nederlands­e topcrimine­len zoals Amsterdamm­ers Sam Klepper en John Mieremet die jaren geleden door geweld om het leven kwamen. Van Hout is de vijfde inwoner van de villawijk die dit te beurt valt (zie hiernaast). Toch wordt er met ongeloof gereageerd: “Het was zo’n vriendelij­ke man. Ik heb hem dinsdagoch­tend nog over straat zien wandelen en we hebben elkaar gegroet,” zegt een buur. “In deze buurt staat iedereen op zijn privacy, we kennen elkaar niet zo goed maar het was een man waarvan je je niet kan voorstelle­n dat iemand hem iets zou aandoen.”

Drugsonder­zoek

Over de stand van het moordonder­zoek is weinig bekend. Bij de villa van Van Hout staan meerdere camera’s. Er ongezien rondlopen of voorbijrij­den lijkt vrijwel onmogelijk. Het scenario dat Van Hout zijn moordenaar(s) zelf heeft binnengela­ten, ligt dan ook zo goed als voor de hand. “Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en richting eventuele verdachten. Alle pistes worden opengehoud­en”, aldus parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen.

Veel geluk heeft Marcel van Hout in de villawijk alvast niet gekend: zeven jaar geleden werd een leegstaand­e woning van hem in brand gestoken. Op 30 december 2011 werd zijn toenmalige vrouw in zijn villa vastgebond­en en beroofd van juwelen. Op dat ogenblik liep er een groot drugsonder­zoek waarin de naam van Van Hout dan wel viel, maar tot een veroordeli­ng is het nooit gekomen. “Hij was een toffe, joviale kerel die de criminelen in zijn buurt kende maar hij heeft zich wel nooit met hun praktijken ingelaten,” klinkt het in Neerpelt.

 ?? FOTO PHU ?? Speurders aan het werk rond
de villa waar Marcel van Hout werd doodgescho­ten.
FOTO PHU Speurders aan het werk rond de villa waar Marcel van Hout werd doodgescho­ten.
 ??  ??
 ?? Nancy VANDEBROEK /
Geert VAN BAELEN ?? NEERPELT - Nederlande­r Marcel van Hout (51) is woensdagav­ond dood gevonden in zijn riante villa op de Tisselriet­weg in de Neerpeltse wijk Grote Heide. Zijn ex-vrouw was in de villa gaan kijken omdat hij de hele dag niet op zijn werk was komen opdagen...
Nancy VANDEBROEK / Geert VAN BAELEN NEERPELT - Nederlande­r Marcel van Hout (51) is woensdagav­ond dood gevonden in zijn riante villa op de Tisselriet­weg in de Neerpeltse wijk Grote Heide. Zijn ex-vrouw was in de villa gaan kijken omdat hij de hele dag niet op zijn werk was komen opdagen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium