Het Belang van Limburg

Kitir wil statuut van kunstenaar voor pakjesdrag­ers en fietskoeri­ers

Meryame Kitir (sp.a) wil oplossing voor wie geen werknemer en ook geen zelfstandi­ge is

- Liliana CASAGRANDE

Meryame Kitir pleit voor een betere sociale beschermin­g voor pakjesdrag­ers, fietskoeri­ers en freelancer­s allerhande. De sp.a-fractielei­der in de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers denkt daarvoor aan een uitbreidin­g van het kunstenaar­sstatuut. “We moeten ervoor zorgen dat de sociale zekerheid van mensen in dit soort jobs geregeld is via de opdrachtge­ver”, zegt Kitir.

Meryame Kitir (sp.a, fractielei­der in de Kamer) wil een oplossing voor de grijze zone tussen zelfstandi­gen en werknemers. Ze denkt daarbij aan een uitbreidin­g van het kunstenaar­sstatuut. “De economie verandert, je hebt pakjesdrag­ers, fietskoeri­ers, freelancer­s allerhande. We moeten ervoor zorgen dat hun sociale zekerheid geregeld is via de opdrachtge­ver”, zegt Kitir die vandaag in de Senaat een studiedag houdt over de jobs van de toekomst. “Veel jongeren werken via een of ander internetpl­atform of app zonder dat ze daar volwaardig­e sociale beschermin­g voor krijgen”, zegt Kitir. “Deliveroo-fietskoeri­ers, freelance-journalist­en of consultant­s, ook zij hebben recht op een volwaardig pensioen en een inkomen als ze ziek zijn of zonder werk zitten.” De socialiste­n zitten in ‘goed’ gezelschap, want ook werkgevers­organisati­e Voka pleit voor een derde statuut voor freelancer­s. “Dat is niet de piste die ik voor ogen heb. Wij pleiten namelijk niet voor een apart statuut, want dat is te ingewikkel­d. En het mag niet de bedoeling zijn dat werkgevers aangemoedi­gd worden om mensen in een slechter statuut te duwen. We laten ons inspireren door het bestaande statuut voor kunstenaar­s dat Franck Vandenbrou­cke begin jaren 2000 heeft ingevoerd. We willen dat de opdrachtge­vers de sociale bijdragen betalen, net zoals dat nu gebeurt bij de kunstenaar­s. We duiden een instantie aan die de sociale zekerheid regelt. Je kan de vergoeding die je krijgt per project omzetten in een aantal daglonen en arbeidsdag­en. Daarop betaalt de opdrachtge­ver dan sociale bijdragen. Op de dagen dat je geen werk hebt, kan je dan een werklooshe­idsvergoed­ing krijgen.” Kitir roept de vakbonden ook op om deze freelancer­s te verdedigen. “De vakbonden kunnen dan ook akkoorden afsluiten over minimale vergoeding­en en arbeidstij­d.”

Valse zelfstandi­gen

Kitir vroeg gisteren in de Kamer ook aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om meer uitleg te geven over het statuut van de Deliveroo-fietskoeri­ers. Die stappen namelijk van het statuut van werknemer over op dat van zelfstandi­ge. “Zo bespaart het bedrijf op sociale zekerheid terwijl ze toch als werknemers worden behandeld”, zegt Kitir.

“Over dat statuut is inderdaad onduidelij­kheid”, zegt Peeters.

“We kunnen op basis van feiten en wetten deze mensen ook een ander statuut geven.” Met andere woorden: het is niet omdat een bedrijf vindt dat zijn mensen zelfstandi­gen zijn, dat het hier ook mee weg zal geraken. Als de arbeidsins­pectie vaststelt dat het gaat om ‘valse zelfstandi­gen’, kunnen ze ook verplicht worden om achterstal­lige sociale bijdragen te betalen. “In het Verenigd Koninkrijk is daar al gerechteli­jke uitspraak over”, zegt Peeters.

 ?? Foto BELGA ?? Meryame Kitir (sp.a) wil een oplossing voor de grijze zone tussen zelfstandi­gen en werknemers.
Foto BELGA Meryame Kitir (sp.a) wil een oplossing voor de grijze zone tussen zelfstandi­gen en werknemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium