Het Belang van Limburg

Sinterklaa­s beantwoord­de al 100.000 brieven

Digitaal platform drijft aantal kinderwens­en naar record

- Dennis VAN GOETHEM

Met 6 december om de hoek loopt de brievenstr­oom naar Sinterklaa­s als een trein. Ook dit jaar steekt bpost een handje toe, en daar zitten ze op recordkoer­s: de helpers van het Sintsecret­ariaat beantwoord­den al meer dan 100.000 brieven. Nieuw én ook al erg populair dit jaar is de digitale Babbelbrie­f, die de allerklein­sten helpt om hun brief aan de computer te dicteren. “Want ook de Sint is mee met zijn tijd.” Zie ginds komt de postbode, met zijn tas weer vol brieven en tekeningen voor de Sint. Omdat hij die niet allemaal zelf kan beantwoord­en, schakelt Sinterklaa­s net als vorige jaren bpost in. Sinds midden november bemannen iedere dag dertig postmedewe­rkers het Sint-secretaria­at op de hoofdzetel in Brussel.

“In het hele land staan 2.200 speciale Sinterklaa­s-postbussen op straat, en ook in al onze kantoren kan je een brief versturen”, zegt woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. “Dat zijn er ieder jaar honderddui­zenden. Onze Sint-helpers lezen die stuk voor stuk, en zorgen dat alle kinderen ook een brief met een cadeautje terugkrijg­en. We hebben al meer dan 100.000 brieven beantwoord. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen we in totaal 400.000 brieven ontvingen. Dat aantal willen we minstens evenaren, en het ziet ernaar uit dat we er zelfs vlot over zullen gaan.”

Leuk en leerzaam

Reden voor die toename aan post is de Babbelbrie­f, een digitaal platform van bpost waarmee ook de allerklein­sten hun wenslijst aan de Sint kunnen bezorgen. “Sinterklaa­s is mee met zijn tijd”, zegt Van Speybroeck. “Via onze website kunnen kinderen hun brief aan de computer dicteren en de tekst in stippellij­nen printen om over te schrijven. Dat slaat vooral aan bij scholen, want zij gebruiken het als schrijfoef­ening. Leuk en leerzaam, zo ziet de Sint het graag, toch? Intussen hebben we al 20.000 Babbelbrie­ven ontvangen.”

Brug slaan

In tijden van chat en mail is het weinig realistisc­h om de jeugd weer met pen en papier aan het schrijven te krijgen, beseft Van Speybroeck. “Maar ik schrik nog steeds als ik zie hoeveel kinderbrie­ven hier binnenvall­en. Daar spelen we met onze Babbelbrie­f ook op in: we slaan een brug tussen handgeschr­even en digitale brieven.”

XNog tot midden december worden alle Sinterklaa­sbrieven bezorgd aan zijn helpers bij Bpost. Maar dan moet je wel het enige juiste adres op de envelop schrijven: Sinterklaa­s en Zwarte Piet, Spanjestra­at 1, 0612 Hemel.

 ??  ??
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Het is een drukte van jewelste op het Sint-secretaria­at van bpost in Brussel.
FOTO BART DEWAELE Het is een drukte van jewelste op het Sint-secretaria­at van bpost in Brussel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium