Het Belang van Limburg

In geld zwemmen

-

Als grootste Vlaamse partij heeft N-VA een vermogen van bijna 39 miljoen euro opgebouwd. Dat heeft politicolo­og Jef Smulders van de KU Leuven berekend. Voor een gewone sterveling mag dat een abstract begrip zijn, een vergelijki­ng met Nederland werkt verheldere­nd. De N-VA is bijna vijf keer rijker dan de VVD van premier Mark Rutte, en heeft zelfs meer vermogen dan alle Nederlands­e partijen samen. Ook CD&V is dubbel zo rijk als haar Nederlands­e zusterpart­ij CDA. Nochtans vertegenwo­ordigen de Vlaamse partijen samen 7 miljoen kiezers, terwijl de Nederlands­e partijen 17 miljoen kiezers bedienen. Uitgezonde­rd Spanje zijn er in Europa nergens politieke partijen te bespeuren die meer in het geld zwemmen dan de Belgische.

Afschaffen die handel, zou je spontaan kunnen denken, maar dat zou ons terug in de tijd katapulter­en. Omdat de politieke partijen vroeger nauwelijks geld kregen van de overheid, haalden ze hun inkomsten grotendeel­s uit giften van de bedrijfswe­reld. Dat leidde tot misbruiken, waarbij schimmige mecenassen partijen geld toestopten in ruil voor overheidso­pdrachten. Corrupties­chandalen zoals Uniop en Agusta brachten daar 25 jaar geleden veranderin­g in. Sindsdien mogen partijen in ons land nauwelijks nog giften van privébedri­jven ontvangen. Om het verlies aan inkomsten te compensere­n, krijgen ze sindsdien meer subsidies: tot 90 procent van de totale inkomsten van een partij bestaat uit overheidsg­eld - lees: belastingg­eld.

Hoewel ze dat met hun eigen pensioenle­eftijd wel hebben gedaan, laten onze dames en heren politici de partijfina­nciering (zo’n 70 miljoen euro per jaar) grotendeel­s onaangeroe­rd. Ja, de voorbije jaren voerden ze op federaal niveau drie indexspron­gen voor de partijfina­nciering door. Daardoor liepen alle Vlaamse partijen samen een miljoen euro mis. Maar die inlevering werd ruimschoot­s tenietgeda­an door de hervorming van de Senaat, die hen 4 miljoen euro extra per jaar opleverde.

Met de forse personeels­bezetting op de partijhoof­dkwartiere­n en de lokale en nationale verkiezing­en in aantocht, is het animo voor een hervorming en rationalis­ering van de partijfina­nciering vandaag bijzonder klein. Toch dringt een serieus debat zich op. Smulders’ collega Bart Maddens heeft al een waardevol alternatie­f aangereikt: de matching funds zoals Duitsland die kent. Per drie euro die een partij daar ontvangt, legt de overheid er, mits volledige boekhoudku­ndige transparan­tie, een euro bovenop. Maar in België lijken de geesten nog niet rijp. Als het over de eigen middelen gaat, blijkt nagenoeg elk parlements­lid hier van hetzelfde geloof.

In België lijken de geesten voor een hervorming en rationalis­ering van de partijfina­nciering nog niet rijp. Als het over de eigen middelen gaat, blijkt nagenoeg elk parlements­lid hier van hetzelfde geloof

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium