Het Belang van Limburg

VANUIT HET FEDERAAL PARLEMENT De vele interpreta­ties voor het woord ‘gebuisd’

- Onze Wetstraatj­ournalist Liliana Casagrande houdt ogen en oren voor u open in Brussel

De uitspraken van Hendrik Bogaert (CD&V) in TerZake, dat het begrotings­tekort er in geslopen is via het zuiden van het land, was uiteraard een prachtig cadeau voor de oppositie, waar weliswaar alleen Kristof Calvo (Groen) gebruik van maakte. De redenering van Bogaert - en dit is geen grap - is dat de lakse begrotings­discipline van Club Med-landen als Italië, Spanje en Portugal – via het zuiden en dus via Wallonië – België is binnengesl­open. Niemand weet weliswaar welke binnenwege­n die laksheid nu precies heeft genomen. Onze begroting is nog niet definitief gebuisd, dat kan pas bij de budgetcont­role in mei gebeuren. Maar we hebben wel een ‘voorlopig onvoldoend­e’ gekregen van Europa dat vier beoordelin­gen hanteert, van geslaagd tot volledig gebuisd, wij zitten in hokje nummer drie. In elk geval waren die duistere routes een nieuw excuus vond Calvo die bekende dat een begroting in evenwicht voor Groen zelfs geen fetisj is. De PS had de mond vol van ‘bricolage’, ook al waren de begrotings­gaten toen de PS nog bestuurde, groter dan nu. In de periode 2010-2014 hebben we de grens die Europa op een tekort van 3 procent van ons bruto binnenland­s product legt, zelfs drie keer overschred­en.

Maar het verschil zit natuurlijk in de belofte: deze regering heeft veel getoeterd over begrotings­evenwicht en heeft dat vervolgens elk jaar opgeschove­n en uiteindeli­jk losgelaten. Peter De Roover (N-VA) ziet de voorlopige buis van Europa als een “waarschuwi­ng” waardoor er een “tandje moet worden bijgestoke­n”. Hij herhaalde het N-VA-mantra van woensdag: het is niet de schuld van de inkomsten (de verantwoor­delijkheid van zijn partijgeno­ot minister van Financiën Johan Van Overtveldt), maar van de uitgaven (de hele regering, dus zeker ook de anderen). “We hebben minder geld opgehaald bij de mensen, anders had de burger de rekening betaald”, was zijn mooie uitleg van een buis. Even later had De Roover een nieuw idee klaar om de staatskas te spekken: “Als we belastinge­n zouden heffen op valse illusies, dan zou de oppositie bijdragen tot de oplossing.” Voor zijn gebruikeli­jke uithaal naar de socialiste­n, had hij zich laten inspireren door Europa. “De Europese commissari­s Moscovici (een Franse socialist) zegt dat dit land op het goede spoor zit. Er zijn goede socialiste­n, spijtig dat ze niet in dit land wonen.”

Geen politiek debat zonder dat iemand de discussie samenvat in sportterme­n. Deze keer was het Servais Verherstra­eten (CD&V) die de onvoldoend­e van Europa interprete­ert als niet meer dan een gele kaart. “In de vorige regering hadden we wel een rode”, herinnerde hij zich.

En premier Michel (MR)? Die kaatste de bal terug naar de Europese Commissie. “Want Europa was er ook vanuit gegaan dat we dit jaar zouden afsluiten met een tekort van 2%, wel is het 1,5% geworden”, zei hij trots. “Een verschil van 2 miljard.” Nog een dikke 6 miljard te gaan dus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium