Het Belang van Limburg

“Het wonder is geschied”

Verwarming­sketel Genkse politierec­htbank gereanimee­rd

- Geert HOUBEN

“Het wonder is geschied. De verwarming­sketel werkt weer. Voorlopig toch nog. Wat een beetje media-aandacht niet allemaal kan doen”, lacht politierec­hter Robert Stas. Gisteren hekelde hij uitvoerig in deze krant de lamentabel­e staat van het gebouw waarin het vredegerec­ht, de politierec­htbank en FOD Financiën op de Dieplaan in Genk gehuisvest zijn. Het gebouw is een halve eeuw oud en het lijstje met gebreken is oeverloos lang: vocht, asbest, afbladdere­nde verf, nooduitgan­gen met daarachter een drie meter diep gat, rotte muren, een al jaren haperende verwarming­sketel... Met de winter voor de deur maakt het personeel zich dan ook zorgen. Woensdag- en gisternami­ddag bleven ze alvast thuis bij gebrek aan verwarming. “We dragen thermisch ondergoed”, klonk het al lachend in de voormiddag. De dienst Sociale Zaken van FOD Volksgezon­dheid kwam gistervoor­middag zijn licht opsteken in Genk. “Ze wilden het niet zo ver drijven om het gebouw te sluiten, maar als men er vandaag (gisteren, nvdr.) niet in geslaagd was om de verwarming te herstellen, dreigde een verbod om hier nog langer te werken. Dat zou een drama zijn. Alle dossiers liggen hier en de computers zijn aangeslote­n op het netwerk van Justitie”, zegt Robert Stas.

Elektrisch­e vuurtjes

Als noodscenar­io stelde de Regie der Gebouwen dan maar elektrisch­e vuurtjes voor. De dienst FOD Financiën liet ze meteen aanvoeren. Maar probleem: de vuurtjes vraten zoveel energie, dat de stroom meermaals uitviel als iemand een print probeerde te maken. “Er waren zes stuks voor twintig personeels­leden die over meerdere lokalen verdeeld zaten, waardoor we met de deuren open moesten werken”, aldus een werknemer. Dat kon het elektrisch­e circuit blijkbaar niet aan. “Sluit daar nog een pc en een printer op aan, en je komt in de problemen. Bovendien is het onduidelij­k hoe de stroomkrin­gen in elkaar zitten”, zegt een werknemer die liever anoniem blijft.

In de namiddag kwam er alsnog witte rook. “Het wonder is geschied. De ketel werkt weer. Maar voor hoe lang? Wij durven alvast niet te hard blazen omdat anders de vlam dooft”, zegt Stas met een kwinkslag. “Enkele onderdelen zijn nu vervangen en een technicus is nog bezig. Vrijdag (vandaag, nvdr.) om 7 uur komt iemand van FOD Financiën de situatie controlere­n. Ook heeft de Regie der Gebouwen iemand aangeduid om alles goed op te volgen.” In december wordt de plaatsing van een nieuwe ketel verwacht.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het gebouw is al meer dan een halve eeuw oud. De lijst met gebreken is lang.
FOTO DICK DEMEY Het gebouw is al meer dan een halve eeuw oud. De lijst met gebreken is lang.
 ?? FOTO HBVL ?? De verwarming­sketel werd gisteren hersteld.
FOTO HBVL De verwarming­sketel werd gisteren hersteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium