Het Belang van Limburg

Rohingya ‘mogen’ terug

Myanmar en Bangladesh akkoord over vluchtelin­gen

- Luc STANDAERT

Myanmar en Bangladesh hebben gisteren een princiepso­vereenkoms­t gesloten over de repatriëri­ng van honderddui­zenden Rohingya naar Myanmar. De Rohingya zijn een vervolgde moslimmind­erheid in het boeddhisti­sche Myanmar. Sinds augustus zijn meer dan 600.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Er zijn nog maar weinig details van de overeenkom­st bekend. Bangladesh moet eerst documenten met persoonlij­ke gegevens van de te repatriëre­n vluchtelin­gen opstellen en aan Myanmar bezorgen. De Bengalese onderhande­laars hebben het over een ‘eerste stap’. Over het aantal vluchtelin­gen dat kan terugkeren naar Myanmar, en over wanneer dat zal gebeuren, is er nog geen duidelijkh­eid. Vorige week nog liet Min Aung Hlaing, de hoogste militair van Myanmar, zich ontvallen dat het “onmogelijk is het aantal personen op te vangen dat Bangladesh voorstelt”.

In Bangladesh leven de vluchtelin­gen in onmenselij­ke omstandigh­eden in kampen, maar toch is het nog maar de vraag of de Rohingya wel willen terugkeren naar Myanmar, en of er daar nog iets is om naar terug te keren.

Stateloos

De jongste golf van geweld ontstond nadat Rohingyare­bellen op 25 augustus een aantal politiepos­ten aanvielen. Het Myanmarese leger sloot daarop de noordelijk­e deelstaat Rakhine, waar de Rohingya wonen, af van de buitenwere­ld. Vluchtelin­gen vertellen huiveringw­ekkende verhalen over moorden en verkrachti­ngen, en het uitroeien en platbrande­n van hele dorpen door het leger en boeddhisti­sche bendes. Op minder dan drie maanden tijd zijn zo’n 620.000 Rohingya de grens over gevlucht naar Bangladesh. Het leger ontkent in alle toonaarden dat het misdaden tegen de Rohingya heeft begaan, maar heeft wel een onderzoeks­commissie van de Verenigde Naties de toegang tot Rakhine ontzegd. Voor de VN is de situatie van de Rohingya een van de grootste vluchtelin­gencrisiss­en van de moderne tijden. Zowel de VN als de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson noemen het optreden van het Myanmarese leger tegen de Rohingya ‘ethnische zuivering’.

De vervolging van de Rohingya dateert trouwens niet van de voorbije maanden. Voor de gebeurteni­ssen van augustus waren er al 400.000 Rohingya gevlucht naar Bangladesh. De boedhistis­che bevolking van Myanmar – het vroegere Birma – beschouwt de Rohingya als inwijkelin­gen en ongewenste vreemdelin­gen. De overheid weigert hen ook systematis­ch het staatsburg­erschap, waardoor de Rohingya stateloos zijn.

Paus

Het princiepsa­kkoord tussen Myanmar en Bangladesh kwam er nadat feitelijk premier van Myanmar en Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi een ontmoeting had met de Bengaalse minister van Buitenland­se Zaken Abul Hassan Mahmood Ali.

Aung San Suu Kyi staat onder zware internatio­nale druk om de vluchtelin­gencrisis in haar land aan te pakken, en krijgt steeds luider kritiek voor haar zwijgen, dat haar reputatie als mensenrech­tenactivis­te ondermijnt. Critici hebben het Noors Nobelcomit­é gevraagd haar de Nobelprijs voor de Vrede die ze kreeg in 1991 af te nemen, waarop het Nobelcomit­é antwoordde dat daar geen procedure voor bestaat. Het stadsbe- stuur van Oxford, waar Aung San Suu Kiy jaren gewoond en gewerkt heeft voor haar terugkeer naar Myanmar, nam haar vorige maand een stedelijke onderschei­ding af “omdat ze die niet langer waardig is”.

Ook Bangladesh heeft een eigen reden om het probleem op te lossen. De Rohingya zijn daar immers ook ongewenst. De Bengaalse overheid wil haar bevolking duidelijk maken dat de Rohingya geen permanente inwoners van het land gaan worden. Bangladesh heeft het al moeilijk genoeg zonder ook nog eens een miljoen vluchtelin­gen uit een buurland te moeten opvangen.

Een bijzondere reden op korte termijn voor beide landen om te tonen dat ze iets willen doen voor de Rohingya, is het bezoek van paus Franciscus aan zowel Myanmar als Bangladesh volgende week. De paus heeft al meermaals laten blijken dat hij zich het lot van de Rohingya aantrekt.

 ?? FOTO AFP ?? Er zijn sinds augustus al meer dan 600.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht.
FOTO AFP Er zijn sinds augustus al meer dan 600.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium