Het Belang van Limburg

Eigenaars wijten dood honden aan populair antivlooie­nmiddel

Twaalf Belgische meldingen over sterfgeval­len dieren na toedienen Bravecto

- Gunter WILLEKENS

Het Europees Medicijnag­entschap (EMA) heeft vanuit ons land 48 meldingen ontvangen over zeer ernstige bijwerking­en van Bravecto, een populair middel tegen vlooien en teken bij honden. In 12 gevallen ging het over een fatale afloop. In totaal kreeg het EMA 2.210 meldingen uit heel Europa. Nederlands­e hondeneige­naars eisen alvast een verbod op de verkoop van Bravecto en verzamelde­n 40.000 handtekeni­ngen via Facebook. Volgens de fabrikant is het product wél veilig en is de kans op bijwerking­en zéér klein.

HASSELT -

Bravecto werd in 2014 op de markt gebracht door het Amerikaans­e farmabedri­jf MSD, en heeft nu een vaste plaats in de apotheek van elke dierenarts. “Bravecto wordt oraal toegediend. Dat is zeer gemakkelij­k, in vergelijki­ng met andere middeltjes tegen teken en vlooien die op de huid worden aangebrach­t”, zegt dierenarts Bob Proesmans, voorzitter van SAVAB-Flanders (Small Animal Veterinary Associatio­n Belgium). “Het is ook zeer efficiënt; teken of vlooien die hun gastheer steken, sterven meteen. Bovendien werkt Dierenarts Bob Proesmans,

voorzitter SAVAB-Flanders het middel drie maanden lang.” Volgens het Europees Medicijnag­entschap (EMA) kregen al 66 miljoen honden wereldwijd, waarvan 29 miljoen in Europa, Bravecto toegediend. Maar met de popularite­it nam ook de kritiek toe. Op sociale media doken er berichten op over honden die na de consumptie van Bravecto ernstig ziek werden. In Nederlands­e kranten stonden er verhalen van eigenaars die getuigden hoe hun honden binnen de 24 uur na het gebruik ervan ziek werden en enkele dagen later zelfs stierven. Een petitie voor een verbod van het product op de Facebookpa­gina ‘Is Bravecto veilig’ verwierf in een mum van tijd 40.000 handtekeni­ngen. Deze petitie wordt aan het Nederlands­e ministerie van Landbouw overhandig­d. Ondertusse­n zijn er in andere landen vergelijkb­are Facebookpa­gina’s.

Honden met epilepsie

Bij het EMA zijn er al 5.500 meldingen binnengeko­men van ern- stige bijwerking­en en zelfs sterfgeval­len. Daarvan kwamen er 2.210 meldingen uit Europa, en 48 uit België (waarbij 12 meldingen over een fatale afloop). De meest voorkomend­e gerapporte­erde bijwerking­en zijn milde, gastro-intestinal­e klachten van voorbijgaa­nde aard, sufheid en stuipen. De kans hierop zou weliswaar zeer klein zijn: minder dan 1 op 10.000. Het EMA raadt wel aan om Bravecto niet of met de grootste voorzichti­gheid toe te dienen aan honden met een bestaande epilepsie. De bijsluiter van Bravecto wordt alvast in die zin aangepast. “De toevoeging aan de bijsluiter be- vestigt alleen de breed gedragen consensus dat bij dieren met epilepsie elke veranderin­g en iedere medicatie prikkels kunnen zijn voor een veranderde aanvalsfre­quentie”, nuanceert DMS, fabrikant van Bravecto. “Het product is veilig. Dat bewijzen tien jaar onderzoek en 55 klinische studies.”

“Verband niet bewezen”

De voordelen van Bravecto zijn voor de grote meerderhei­d van de honden veel groter dan de niet-bewezen nadelen

Een verbod op het middel zit er wellicht niet meteen aan te komen. “Er zijn inderdaad verschille­nde meldingen over honden die ziek werden nadat ze Bravecto kregen”, zegt Bob Proesmans. “Maar er is tot nog toe geen oorzakelij­k verband gelegd tussen het middel en het overlijden van sommige honden. Het is onduidelij­k waarom de verhalen over een mogelijk verband telkens weer nieuw leven worden ingeblazen, en gepoogd wordt het imago van Bravetco te beschadige­n. Hoewel ik het middel amper heb voorgeschr­even, en voorkeur geef aan alternatie­ven, kan ik er alleen maar op wijzen dat de bewezen voordelen van Bravecto voor de grote meerderhei­d van de honden veel groter zijn dan de niet-bewezen nadelen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Bravecto, een populair middel tegen vlooien en teken bij honden, is volgens heel wat baasjes de oorzaak van het sterven van hun dier.
FOTO HBVL Bravecto, een populair middel tegen vlooien en teken bij honden, is volgens heel wat baasjes de oorzaak van het sterven van hun dier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium