Het Belang van Limburg

Vermoorde vrouw lag tien dagen dood in bed

Cindy gevonden op verjaardag na toevallige huiszoekin­g

-

Op 30 juli 2015, haar vijfendert­igste verjaardag, werd ze gevonden. Maar 35 jaar is Cindy Van de Weghe nooit geworden. Tien dagen had ze opgebaard gelegen in hun flat in Hoeselt, nadat ze was gedood door echtgenoot Benny C. (41). Overal in huis stonden luchtverfr­issers en andere geurproduc­ten. Tot de politie heel toevallig op haar lichaam stootte tijdens een huiszoekin­g voor een diefstal. “In plaats van slingers voor haar verjaardag moest er op 30 juli een afspanning­slint van de politie gehangen worden. Geen bezoek van vrienden en familie, wel de mannen in de witte pakken (de forensisch­e onderzoeke­rs, nvdr)”, beschreef aanklager Patrick Boyen wat de laatste ‘verjaardag’ van Cindy Van de Weghe (34) werd. Alleen moord, het idee dat echtgenoot Benny C. het vooraf had gepland, vond hij te ver gaan. Er was inderdaad een sms’je aan een ex-liefje, de dag vóór Benny zegt dat hij haar gedood heeft: dat Cindy hem en hun 14-jarige zoon nooit meer pijn zou kunnen doen. Maar dat vonden zowel aanklager als verdedigin­g open voor meer interpreta­ties.

Depressie

Cindy en Benny hadden een behoorlijk bewogen huwelijkt. Zij was al jaren depressief, slikte veel medicatie en had wel vaker naar hem uitgehaald op café. Hij had gokproblem­en gehad, moest regelmatig bij moeder lenen en werkte al jaren niet meer nadat hij zijn job bij de stad Hasselt had opgezegd. “Om voor Cindy te zorgen. Zijn collega’s vertellen hoe ze hem voortduren­d op het werk belde omdat ze het niet aankon om alleen te zijn”, pleitte meester Mark Huygen voor Benny. “Ze konden niet met en niet zonder elkaar leven.”

Haat

“We maakten veel ruzie”, gaf Benny zelf toe. “Ook dat weekend. Zaterdag liepen de discussies zo hoog op dat onze zoon is weggelopen.” Zoonlief kon uiteindeli­jk terecht bij de moeder van Benny, maar ten huize C. bleven de gemoederen verhit. Tot het maandagoch­tend, volgens Benny, fataal uit de hand liep. “We zaten aan de ontbijttaf­el, ruzie te maken over mijn ex, over het feit dat zij nog een kind wilde, over onze zoon… Ik zei dat die haar een beetje haatte. Zij is toen opgesprong­en, ik ben ook opgestaan en heb haar in de zetel kunnen duwen. Die morgen heb ik alles eruit gespuwd, voor één keer durfde ik zeggen wat op mijn hart lag.” Helemaal herinnert hij zich niet wat er daarna gebeurd is, klinkt het. Hij heeft haar bij de schouders gegrepen, ergens aan de hals, zegt Benny. “De keel toegepitst, noemde u het in uw eerste verklaring­en. Maar dat hebt u achteraf ingetrokke­n”, wierp aanklager Patrick Boyen hem voor de voeten. “Ja, het was niet pitsen. Ik heb haar bij de hals vastgepakt.”

Ontbinding

Omdat het lichaam tien dagen in de flat lag, was het in staat van ontbinding. Wat het voor de wetsdokter onmogelijk maakte om de doodsoorza­ak exact vast te stellen. “Het viel me ook op dat er heel wat geurproduc­ten overal in de flat stonden”, beschreef de wetsdokter. De verdedigin­g opperde of het geen ‘reflex-overlijden’ kon zijn geweest: in uitzonderl­ijke gevallen kan je bij druk op de halsslagad­er een vertraging van het hart opwekken. Maar wurging vond de arts toch veel waarschijn­lijker. Zeker omdat reflex-dood omstreden (en afgestrede­n) is in medische kringen.

Wurgseks

Aan wurgseks deden ze in elk geval niet, benadrukte Benny. Ook al had Cindy dat volgens familie en vrienden wel verklaard. “Klopt niet”, schudde hij verwoed. Wel waren er na haar dood meteen opnieuw avances aan het adres van ex-liefjes, een pikante chatsessie, en was naar porno gesurft. En tegelijker­tijd had Benny aan zelfmoord gedacht, zei hij gisteren. “Ik had mijn moeder gevraagd om voor onze zoon te zorgen. Ik was van plan Cindy achterna te gaan.” Maar dat had hij blijkbaar toch niet gedaan. Wel: haar lichaam gewassen, de badjas uitgetrokk­en, haar aangekleed en dan mooi opgebaard in hun slaapkamer. Vier nachten heeft Benny zelfs nog naast haar lichaam geslapen. “Omdat ik geen afscheid had kunnen nemen.” Uiteindeli­jk werd ze tien dagen later gevonden, nadat Benny zich op het politiebur­eau had gemeld voor een verhoor naar een inbraak. “Ik had niet gedacht dat ze een huiszoekin­g zouden doen. Maar toen ze er waren, heb ik het meteen toegegeven. Het was een opluchting.”

Enkelband

Niet dat de familie van Cindy daar gisteren veel geloof aan hechtte: “Als je zo’n spijt hebt, laat je haar daar niet liggen. En dan vraag je geen enkelband aan, maar ga je in de gevangenis boeten”, beet de zus van Cindy hem toe. “Wij denken wel dat er voorbedach­theid was, daarom stuurde hij dat sms’je en moest hun zoon eerst het huis uit zijn”, stelde meester Miskovic, voor de zoon en moeder van Cindy. Niets van aan, vond de verdedigin­g, die ook niet gaat voor doodslag. “Neen, dit was volgens ons: opzettelij­ke slagen, met de dood tot gevolg, maar zonder de intentie om te doden”, aldus meester Huygen.

Uitspraak op 21 december.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO HBVL ?? Cindy Van de Weghe
FOTO HBVL Cindy Van de Weghe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium