Het Belang van Limburg

School ongerust over barsten in muren

Sloop villa moet zonder zware machines gebeuren

- Toon ROYACKERS

De brandweer werd gisterocht­end opgeroepen om de muren van een gebouw van het Technisch Instituut Heilig Hart aan de Kuringerst­eenweg in Hasselt te inspectere­n. De school maakt zich zorgen over de stabilitei­t, nadat vorig jaar ook al villa Sternotte verzakte door een grote put van de naastgeleg­en bouwwerf. De bekende villa Sternotte zakte vorig jaar op 13 februari gedeelteli­jk weg, allicht doordat pal naast het historisch­e gebouw graafwerke­n bezig waren voor een appartemen­tsgebouw. De gevel stond op de inventaris van onroerend erfgoed. Maar omdat het instorting­sgevaar te acuut werd, ging het pand toch grotendeel­s onder de sloophamer.

Geen evacuatie

Gisterocht­end kwam een aannemer met een kraan ter plaatse om de laatste muren weg te halen, maar dat zorgde dan weer voor grote ongerusthe­id in de school. Zij wezen op scheuren die al zichtbaar waren na de vorige instorting. Het onzorgvuld­ig slopen van de resterende muren zou volgens de school ook gevolgen kunnen hebben voor het gebouw van het Technisch Instituut Heilig Hart. “De werken waren nog niet begonnen, toen we de oproep kregen”, legt Officier Hugo Simons van brandweerp­ost Hasselt uit. “De school had ons uit voorzorg gevraagd om te komen inspectere­n en om de werken te beoordelen. Ook de architect en een ingenieur zijn er snel bijgekomen. Zij hebben nu een akkoord om de laatste muren van villa Sternotte volgens een veilige procedure te slopen. Daardoor zouden er geen gevolgen zijn voor het gebouw van het Heilig Hart.”

In het gebouw zit een deel van het secretaria­at en er wordt ook deeltijds onderwijs gegeven. Een evacuatie was niet nodig. De aannemer kon gistervoor­middag zelfs verder werken, maar hij moet nu wel zonder zware machines aan de slag en steen voor steen slopen. Bedoeling is dat de gevel van de ingestorte woning Sternotte na afloop opnieuw wordt opgebouwd volgens het originele plan.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De brandweer kwam gisterocht­end ter plaatse voor een controle.
FOTO TOON ROYACKERS De brandweer kwam gisterocht­end ter plaatse voor een controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium