Het Belang van Limburg

“Buren zijn nooit ernstig genomen”

Brief legt uit waarom werken ontmoeting­scentrum Zepperen werden stilgelegd

- Jozef CROUGHS

Het buurtcomit­é dat in oktober de bouwwerken aan het nieuwe ontmoeting­scentrum in Zepperen liet stilleggen, heeft in het dorp een brief rondgestuu­rd om zijn standpunte­n te verduideli­jken. Op sociale media worden ze immers weggezet als ongelukspr­ofeten en ramptoeris­ten. “Het project is van meet af aan verkeerd gestart”, zegt Marnix Carmans. “Wie beweert dat de buurtbewon­ers inspraak hebben gehad, doet de waarheid geweld aan.” Volgens Carmans zijn de buurtbewon­ers niet tegen het project maar voelen ze zich miskend. “Wij werden pas voor een gesprek ontvangen nadat de burgemeest­er hierover werd aangesprok­en”, zegt Carmans. “De opmerkinge­n van omwonenden tijdens de inspraakve­rgaderinge­n zijn nooit serieus genomen en ook niet terug te vinden in de plannen. De bezwaren gingen onder andere over gebrek aan parking, geluidsove­rlast, verkeersve­iligheid en isolatieno­rmen. “De nakende verkiezing­en zullen zeker een grote rol hebben gespeeld bij deze dure, ondoordach­te beslissing. Daarbij is de onveilige verkeerssi­tuatie op deze locatie voor ongevallen een doorn in de ogen van de buurtbewon­ers”, aldus nog Carmans. Dat Zepperen nood heeft aan een ontmoeting­scentrum staat ook voor hen buiten kijf.

Vergunning

Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) ontkent formeel dat de buurtbewon­ers niet waren uitge- nodigd op de inspraakve­rgaderinge­n. “Zowel de heren Carmans als Stijnen waren daar trouwens meermaals aanwezig.” De verkeersve­iligheid in de Eynestraat is voor de stad een van de prioriteit­en. “De weg vormt er een lang recht lint dat door de dorpskom loopt. We willen de weg herinricht­en met eilanden waardoor de snelheid beperkt wordt”, zegt Heeren. De politie bevestigt dat er in 10 jaar zes ongevallen aan de uitgang van de parking van Spar waren met stoffelijk­e schade en een dodelijk ongeval met een motor.

De werken werden in oktober stilgelegd omdat de bouwvergun­ning, beter gemotiveer­d moest worden. Een nieuwe vergunning wordt vermoedeli­jk begin december afgeleverd. Vanaf dan is er opnieuw een termijn van 30 dagen om bezwaar aan te tekenen.

 ?? JOZEF CROUGHS
FOTO ?? De werken aan het langverwac­hte onmoetings­centrum liggen stil.
JOZEF CROUGHS FOTO De werken aan het langverwac­hte onmoetings­centrum liggen stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium