Het Belang van Limburg

“IDEALE LOTING”

DAVID GOFFIN bijt spits af tegen beste vriend Lucas Pouille

- Hans JACOBS

Na de nederlaag twee jaar geleden tegen GrootBritt­annië krijgen de Belgische tennismann­en dit weekend opnieuw een kans om voor het eerst de Davis Cup te winnen. Onze landgenote­n beginnen alvast met een psychologi­sch voordeel aan de finale tegen Frankrijk. De sfeer bij Les Bleus is gespannen. Er is de immense druk om voor eigen volk de eindzege op zak te steken. En er is de keuze van kapitein Yannick Noah voor een onverwacht dubbelduo: Herbert-Gasquet. Bij de Belgen daarentege­n zit de sfeer prima, nooit lagen de kaarten zo goed om een historisch­e Davis Cup binnen te rijven. Na de loting glunderde David Goffin, speerpunt, Mastersfin­alist en dit seizoen top zeven van de wereld. Hij mag de spits afbijten.

“Dit is de ideale loting. Ik had het er vooraf over met Steve Darcis. Hij had het liefst dat ik begon en hij als tweede speelde. Ik hou er niet van om mij tien keer op te warmen (omdat tennismatc­hen onvoorspel­baar zijn en je als speler van het tweede duel nooit exact weet hoe laat je moet spelen, nvdr.), Steve heeft genoeg aan een korte opwarming.” Goffin moet vandaag tegen Lucas Pouille wel een van zijn beste vrienden kloppen. Na deze finale vertrekken ze samen op vakantie. “We trekken vaak met elkaar op. Maar dit is geen vriendenma­tch, wel de Davis Cup-finale. In de wedstrijd zal het hard tegen hard gaan, na de wedstrijd zijn we weer de beste vrienden. Enfin, dat hoop ik toch.”

Team Belgium: een bende vrienden met schwung, die in de slipstream van kopman David Goffin aan de weg timmert naar de absolute wereldtop. Team France: een grotere hoop toptenniss­ers, die niet zo goed aan elkaar hangt en een enorme druk op de schouders torst. Als het enkel afhangt van de sfeer, heeft België alleszins een streepje voor in de finale van de Davis Cup. Zeker nadat Yannick Noah, de kapitein van de Fransen, de druk bij het thuisland nog wat opvoerde door met de tandem Herbert-Gasquet voor een onverwacht dubbelduo te kiezen. Hôtel de la Préfecture aan de Place de la République in hartje Rijsel. Grote momenten - en de finale van de Davis Cup is er zo eentje vragen dito locaties. En wat had u verwacht van de Fransen? Grandeur op z’n best: huizenhoge plafonds, spiegelwan­den, blinkende lusters, veel pluche, wapenschil­den, marmeren zuilen… Enfin, heel veel toeters en bellen voor de loting. De Franse natie verwacht niet meer of minder dan dat de Saladier d’Argent, de loodzware beker, na zestien jaar eindelijk weer Les Bleus toebehoort. De voorzit- ter van de Franse tennisfede­ratie maakte eerder dit jaar misbaar: dat zijn discipelen wat harder hun best moeten doen om de Davis Cup te winnen. Wat extra druk op de schouders van onze tegenstand­ers. De Franse thuisspele­rs moeten immers presteren onder het oog van 27.500 toeschouwe­rs, hoofdzakel­ijk Fransen. De Belgische Davis Cup-kapitein, Johan Van Herck, ziet het graag. “Zeker de Franse bobo’s gaan ervan uit dat we een hapje zijn. Het is van moeten voor hen.”

Eendracht maakt macht

Davis Cup-kapitein Yannick

Noah voerde de druk in zijn eigen Franse gild nog wat op. De media vielen net niet van hun stoel toen hij het dubbelduo Richard Gasquet en Pierre-Hugues Herbert uit zijn hoed toverde, terwijl Herbert al jaren een succesvol duo vormt met Nicolas Mahut. De onverwacht­e zet zorgt voor een gespannen sfeer in het Franse kamp én voor veel vragen. Logisch, want Gasquet en Herbert speelden nog nooit samen. Of Mahut geblesseer­d is? Noah: “Er zijn geen blessures.” Waarom hij dan voor een onuitgegev­en duo kiest? Noah: “Voor alles moet een eerste keer zijn.” Ook dubbelspel­er Julien

Wij hebben een finale te spelen, ik spreek niet over afwezigen, enkel over diegenen die hier zijn

Yannick NOAH Davis Cup-kapitein Frankrijk

Benneteau werd gepasseerd, ook al trainde hij deze week met Mahut. Hoe die afwezigen reageerden? Noah: “Wij hebben een finale te spelen, ik spreek niet over

 ??  ??
 ??  ?? HERBERT
GASQUET
TSONGA
POUILLE
NOAH
HERBERT GASQUET TSONGA POUILLE NOAH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium