Het Belang van Limburg

Evenaart Genk tegen Standard clubrecord met zesde clean sheet op rij?

Deze Genkies slikten vijf wedstrijde­n op rij geen tegendoelp­unt

- Roger COX

Aanvallen en verdedigen doe je met z’n allen. Het is een voetbalcli­ché zo groot als een huis. Wij gooien het voor één keer in de prullenman­d. Genk slikte in de competitie vijf keer op rij geen enkele tegengoal. Zondag kan het clubrecord uit 1998 worden geëvenaard. In eerste instantie de verdienste van de zes Genkies die het defensieve blok gestalte geven.

DANNY VUKOVIC Sterke comeback

De derde keeper van Australië was niet topfit in de voorbereid­ing. Hij kwam bijgevolg pas op speeldag 2, op Standard, in de ploeg. Daar werd hij in verlegenhe­id gebracht door maatje Sander Berge, Edmilson profiteerd­e. Een ferme tik die hij moeizaam te boven kwam. Mentaal is de Aussie echter gehard door de ziekte van zijn zoontje. Tegenwoord­ig straalt hij autoriteit uit. Hij waagt zich ook buiten zijn zone als een soort ouderwetse libero, waardoor de ploeg hoger kan spelen.

CLINTON MATA Loopvermog­en en snelheid

De rechtsback ruilde in het tussenseiz­oen Charleroi in voor Genk, dat hem huurt tot het einde van het seizoen. De 25-jarige Angolese Belg is enorm ambitieus en heeft er dus alle belang bij om zich in de Luminus Arena in de kijker te spelen. Dat lukt aardig. Zowel in een 4-4-2 als in 4-2-3-1 systeem komt hij tot zijn recht. Met zijn loopvermog­en haalt hij regelmatig de achterlijn, door zijn snelheid kan hij aanvallers terughalen. Met twee assists, tegen Eupen en Club Brugge, levert hij ook offensief zijn bijdrage.

OMAR COLLEY Soms over het randje

De 25-jarige Gambiaan is een rots in de branding. Hij miste tot nu toe slechts één wedstrijd door schorsing. In de overige duels stond hij van begin tot eind op het veld. Die schorsing dankt hij aan zijn onverschro­kken speelstijl. Hij voetbalt meestal op, soms over het randje. Afrikaanse tackles zijn geen uitzonderi­ng. Hij is achterin de regulator. Verder is hij kopbalster­k, een doelpunt kan niet lang meer uitblijven.

JOSEPH AIDOO Chouchou van de fans

Werd bij het Zweedse Hammarby weggeplukt. De 22-jarige Ghanees moest even acclimatis­eren, maar hij pakte het hogere niveau snel op. Momenteel is hij niet meer weg te denken uit de ploeg. De winning goal op Anderlecht en zijn atletisch vermogen zijn daar niet vreemd aan. Hij heeft, wat gestel betreft, zijn bijnaam Jerommeke niet gestolen. In geen tijd is hij uitgegroei­d tot de chouchou van de fans. Is snel, zal dus niet rap in de rug worden gepakt.

JERE URONEN Grote regelmaat

Is nu bijna twee jaar in Genk en heeft zijn strepen verdiend. Moest in het begin van het seizoen door een blessure de jonge Khammas laten voorgaan, maar heeft zijn stek als linksachte­r heroverd. Is een offensief ingestelde vleugelver­dediger, heeft een groot loopvermog­en en staat ondanks zijn frêle gestalte zijn mannetje in de duels. Gaat op de linkerflan­k geregeld over een medemaat of tegenstrev­er heen.

BRYAN HEYNEN Wissel op de toekomst

Toen Sander Berge geblesseer­d uitviel, krabde iedereen zich in de haren. Ten onrechte. Peter Maes had gelijk, toen hij onlangs vertelde dat Bryan Heynen een topper is. Hoewel pas 20, etaleert de Neeroetere­naar een grote maturiteit. Op het vlak van balrecuper­atie steekt hij zijn Noorse collega de loef af. Als Berge ooit vertrekt in Genk, hoeven ze zich daar geen zorgen te maken. Ze hebben een uitstekend alternatie­f in huis. Hij leest het spel uitstekend en heeft een prima pass in de voeten.

 ?? FOTO BELGA ?? Colley en Uronen houden achteraan mee de nul, maar stormen ook naar voor om Samatta te felicitere­n met zijn doelpunt.
FOTO BELGA Colley en Uronen houden achteraan mee de nul, maar stormen ook naar voor om Samatta te felicitere­n met zijn doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium