Het Belang van Limburg

Slechts vier Rouches aan het kanon

Amper 15 doelpunten: Standard had in de heenronde de slechtste aanval

- Bob FAESEN

Geen ploeg in onze eerste klasse die zo weinig kon scoren als Standard. De Rouches maakten in vijftien matchen amper vijftien doelpunten. In acht confrontat­ies vonden ze het doel zelfs helemaal niet. De Luikse club telt amper vier verschille­nde doelpunten­makers en is daarmee een van de slechtste leerlingen van Europa. De cijfers tonen aan dat Standard zeer afhankelij­k is van de bevlieging­en van een select groepje spelers.

(5 GOALS) Goed voor een derde van alle goals

Met vijf stuks is Orlando Sa (29) goed voor een derde van de totale doelpunten­productie van de Rouches. Ook vorig seizoen was hij al de Luikse clubtopsch­utter met 16 Antwerp

Club Brugge STVV

Eupen Kortrijk

Gent Lokeren Oostende Waasland-Beveren Zulte Waregem KRC Genk Anderlecht Moeskroen Charleroi KV Mechelen Standard goals. Dit seizoen was de Portugees even zijn basisplaat­s kwijt aan nieuwkomer Duje Cop, maar toen hij midden oktober tegen Kortrijk (3-1) opnieuw zijn kans kreeg, scoorde hij twee keer. Probleem is dat hij vanaf de flanken op weinig voorzetten kan reke- nen. Mpoku en Edmilson kiezen doorgaans zelf voor de actie, waardoor hij afhankelij­k is van de centers van de opkomende backs. Daar wringt het schoentje: Cavanda en de zondag geschorste Pocognoli hebben dit seizoen geen enkele assist op hun naam staan.

PAUL-JOSÉ MPOKU

(4 GOALS) De onvervalst­e leider

De 25-jarige Congolees mag dan de aanvoerder­sband niet dragen, de onvervalst­e leider van Standard is hij dit seizoen wel. Bij gebrek aan automatism­en rekenden de Luikenaars veelal op de flitsen van Mpoku.

Vier keer trof hij dit seizoen raak. Daar zaten belangrijk­e goals bij. Zowel in de heenmatch tegen Genk (2-1) als tegen Lokeren (2-1) was hij goed voor de winnende treffer en tegen Eupen (1-1) redde hij een punt. Verder gaf hij tegen Kortrijk een assist. Daarmee is ook meteen duidelijk dat de Rouches zeer afhankelij­k zijn van Mpoku, wiens verantwoor­delijkheid­sgevoel weleens overslaat in profilerin­gsdrang. Hij verliest daardoor het overzicht en wil te fel forceren.

JUNIOR EDMILSON

(3 GOALS) Defensieve arbeid kost krachten

De voormalige vleugelspe­ler van STVV is de Rouche die zich dit seizoen misschien wel het meest ontwikkeld heeft. Hij miste nochtans de hele maand september door maagproble­men, maar heeft toch drie goals op de teller staan. Doorgaans is Edmilson tegen KRC Genk ook goed bij schot: 8 doelpunten in 5 onderlinge duels. De 23-jarige Braziliaan knapt ook heel wat defensieve arbeid op. Gemiddeld loopt hij telkens tussen de tien en de twaalf kilometer per wedstrijd. Hetgeen krachten kost

in de voorste linie.

DUJE COP Completer dan Sa

(1 GOAL)

Twee keer profiteerd­e Standard van een eigen doelpunt van de tegenstand­er (Locigno en Seck), het overige doelpunt kwam van de schouder van Duje Cop. De Luikenaars betaalden in de zomer zo’n 3 miljoen euro voor de Kroatische internatio­nal, die bij zijn komst aangaf “niet voor de bank te zijn gekomen.” Cop is een completere spits dan Sa, maar verdween na een goede prestatie op Anderlecht (1-0) toch uit de ploeg. Hij had daarbij de pech dat trainer Ricardo Sa Pinto vervolgens zijn typeploeg vond. De Luikenaars pakten een 10 op 12 en scoorden in die reeks 9 keer. Sinds de match tegen Waasland-Beveren van 29 oktober kampt Cop met een vervelende voetblessu­re die hem het trainen belet. Ook gisteren trainde hij niet mee.

 ?? FOTO BELGA ?? Junior Edmilson en Paul-José Mpoku zijn samen goed voor zeven goals.
FOTO BELGA Junior Edmilson en Paul-José Mpoku zijn samen goed voor zeven goals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium