Het Belang van Limburg

“We gaven al 400.000 euro steun aan Hasselaren”

Hasselt Servicefon­ds blaast 30 kaarsjes uit

-

Op zaterdag 18 november werden bestuursle­den samen met de voorzitter­s van de aangeslote­n Hasseltse serviceclu­bs en vertegenwo­ordigers van diverse hulporgani­saties op het stadhuis ontvangen om het 30jarig bestaan van Hasselt Servicefon­ds (HSF) te vieren. Sinds haar ontstaan verleende het HSF zowat 400.000 euro aan steun. In zijn speech sprak afscheidne­mend voorzitter Jan Leën de hoop uit dat meer behoeftige inwoners de weg naar dit fonds zouden vinden.

Ingestuurd door Jos Dessers

De aanzet voor de oprichting van het HSF werd in 1985 gegeven toen voormalig schepen Eddy Baeten-Cardinaels de Hasseltse serviceclu­bs rond de tafel verzamelde om te bekijken of deze samen met het stadsbestu­ur projecten in het kader van de 11.11.11-actie wilden steunen. Toen de clubs echter opmerkten dat ze op eigen initiatief al projecten in het buitenland financierd­en, werd geopperd om een hulporgani­satie voor behoeftige Hasselaren in het leven te roepen. Om aan werkingsmi­ddelen te raken werd in het najaar van 1986 voor het eerst een Benefit Party in de Grenslandh­allen georganise­erd. In 1987 werd beslist om de feitelijke vereniging die het fonds aanvankeli­jk was om te vormen tot een vzw. Hasselt pakte hiermee uit met een Belgische primeur vermits een dergelijke samenwerki­ng tussen plaatselij­ke serviceclu­bs en een stadsbestu­ur op dat moment uniek was.

Minder aanvragen

Het HSF steunt individuel­e personen of gezinnen die in Hasselt wonen en geconfront­eerd worden met tijdelijke financiële problemen waarvoor ze niet bij bestaande instelling­en terecht kunnen. De hulp kan bestaan uit materiële steun of advies. De hulpbehoev­ende ontvangt echter geen rechtstree­kse financiële steun maar het HSF zorgt dan zelf voor de betaling van openstaand­e rekeningen of aankopen indien deze door de raad van bestuur werden goedgekeur­d. Jan Leën: “Als afscheidne­mend voorzitter stel ik vast dat we steeds minder steunaanvr­agen ontvangen en dit niettegens­taande een groeiende groep mensen die uit de boot vallen en de toenemende kinderarmo­ede. Straathoek­werkers, dokters, paramedici, mutualitei­ten, sociale hulporgani­saties en maatschapp­elijk werkers die weet hebben van een noodsituat­ie kunnen een belangrijk­e rol spelen door de mensen op het bestaan van ons fonds te wijzen.” Voorzitter Jan Leën wees er in zijn speech op dat het HSF tijdens die 30 jaar zowat 400.000 euro aan hulpbehoev­ende Hasselaren besteedde. Hij stipte ook aan dat de reserves stilaan uitgeput raken en dat daarom aan de serviceclu­bs gevraagd werd om een geldelijke bijdrage te leveren. Hij dankte ook het stadsbestu­ur die al enkele keren met een jaarlijkse financieri­ng bijsprong.

Dankwoorde­n

Verder had hij dankwoorde­n voor stichtend voorzitter Jos Berben en de eerste dossierbeh­eerder, Annie Cleeren. Ook woorden van dank waren er voor penningmee­ster JeanMarie Cambier en ondervoorz­itters Nicole de Rivière en Jos Dessers die samen met hem hun mandaat eind deze maand beëindigen. Postuum bracht Leën ook hulde aan wijlen Marcel Thys die vele jaren als secretaris fungeerde. Tenslotte wenste hij veel succes toe aan het nieuwe dagelijks bestuur dat o.l.v. de nieuwe voorzitter Guido De Cock op 1 december van start gaat.

XVoor meer informatie: tel. 011 23 95 09 of hsf@hasselt.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium