Het Belang van Limburg

Zonder toppers vechten voor WK

Door ruziënde bonden komen zowel de Belgian Lions als Les Bleus gehavend aan de opworp

- Patrick CEULEMANS

Alsof Eden Hazard en Kevin De Bruyne forfait zouden moeten geven voor de Duivels omdat Chelsea en City op hetzelfde moment Champions League spelen. Onder dat gesternte spelen de Belgian Lions vanavond (20.30 uur) in de Lotto Arena hun eerste WK-kwalificat­iematch. Een geschil tussen de internatio­nale basketbond FIBA en de Euroleague zet de Belgische topspelers met de rug tegen de muur. Na de NBA en de NCAA – de bond van het Amerikaans­e college basketball – weigert nu ook de Euroleague om zijn competitie te onderbreke­n voor de WK-kwalificat­ies. Aan de Euroleague, georganise­erd door de ECA, nemen de zestien sterkste clubs uit Europa deel, genre Real Madrid, CSKA Moskou, Barcelona en Panathinai­kos Athene. Het probleem is dat FIBA Europe zijn eigen Champions League organiseer­t en de Euroleague liever kwijt dan rijk is. Beide bonden liggen al enkele jaren met elkaar overhoop. Tot voor kort bleef dat zonder grote gevolgen, omdat de FIBA zijn kwalificat­ierondes in de zomer afwerkte en zo niet in conflict kwam met Europese of Amerikaans­e competitie­s. Dat is dit seizoen veranderd en nu vallen de kwalificat­iematchen in volle seizoen. En uiteraard weigert de Euroleague om zijn – voor de clubs zeer lucratieve – campagne stil te leggen.

Huldiging Hervelle

Het goede nieuws: eigenlijk valt de schade nog mee bij België. Alleen Sam Van Rossom (Valencia) en Matt Lojeski (Panathinai­kos) komen uit in de Euroleague. Tegenstand­er Frankrijk is er nog erger aan toe. Les Bleus tellen maar liefst 12 NBA- en 13 Euroleague-spelers. “De selectie die tegen België speelt, bulkt evenwel nog steeds van het fysieke geweld”, waarschuwt bondscoach Eddy Casteels. “De Franse Pro A is top. Daarnaast zullen de twaalf die spelen willen tonen dat ze geen tweede keus zijn.” Naast Van Rossom, Lojeski en Lecomte (NCAA) missen de Belgian Lions vanavond met Serron (knie) en Tabu (schouder) nog twee sterkhoude­rs. Tel daarbij het afscheid van Axel Hervelle, die straks in de Lotto Arena wordt gehuldigd, en bondscoach Eddy Casteels mist vanavond een pak ervaring en talent. Zien wie er het felst gehandicap­t aan de opworp staat.

 ?? Foto AFP ?? Bondscoach Eddy Casteels moet het zonder Van Rossom, Lojeski, Lecomte, Serron (knie) en Tabu (schouder) doen.
Foto AFP Bondscoach Eddy Casteels moet het zonder Van Rossom, Lojeski, Lecomte, Serron (knie) en Tabu (schouder) doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium