Het Belang van Limburg

“Vrijwillig­ers vinden steeds moeilijker”

Haspengouw Challenge trekt na 25 jaar de stekker eruit

-

Aan alle liedjes komt een einde. Na 25 jaar hebben de organisato­ren van de ‘Haspengouw Challenge’ besloten om te stoppen met hun regelmatig­heidscrite­rium. Een aankondigi­ng die ondanks de hardnekkig­e geruchten in het Limburgse stratenloo­pwereldje toch hard aankomt. “De bestuursle­den worden een dagje ouder en nieuwe medewerker­s vinden voor vrijwillig­erswerk wordt steeds moeilijker”, motiveert voorzitter Rudi Schoofs de beslissing. De Haspengouw Challenge werd in 1992 in het leven geroepen en ontpopte zich in geen tijd tot een gevestigde waarde in de Limburgse stratenlop­en. Dankzij het overkoepel­ende criterium werden de kleinere stratenlop­en ook opgewaarde­erd. “De stratenloo­p in Nieuwerker­ken had slechts 30 atleten aan de start maar nadat ze zich bij ons aansloten, steeg dat aantal tot boven de 200”, herinnert voorzitter Rudi Schoofs zich. “Dat, en het gegeven dat de Haspengouw Challenge één grote vriendenkr­ing vormde, heeft ons jarenlang veel voldoening gegeven.”

Maar een daling in het deelnemers­aantal en het gebrek aan opvolgers noopt Schoofs nu om de handdoek te gooien. “Met Trudo Cleeren en Herman Daenen verloren we ook nog eens twee enthousias­te bestuursle­den die helaas veel te vroeg overleden zijn.”

Zestigplus­sers

Voor het bestuur van de Haspengouw Challenge is deze beslissing onomkeerba­ar. Schoofs: “We speelden al een paar jaar met het idee om te stoppen. Al 25 jaar spanden we ons op vrijwillig­e basis in. Elk weekend zijn we in de weer geweest met organisere­n, vergaderen en uitslagen en klassement­en opmaken. Al onze bestuursle­den zijn 60 jaar of ouder. Daarom gingen we op zoek naar verjonging. Maar toen bleek dat niemand zich geroepen voelde om over te nemen, hebben we de knoop doorgehakt.”

Stoppen in schoonheid

Aan het begin van dit jaar werd dan beslist dat 2017 het laatste zou worden. Mét een jubileum op zak. Stoppen in schoonheid, heet dat dan. “Wij zijn wel nog bereid om occasionee­l een handje toe te steken bij organisere­nde clubs, maar daar blijft het dan ook bij”, besluit Schoofs, die de geruchten over kandidaat-overnemers de kop indrukt. “Wij hebben daarover nog met niemand contact gehad.”

Al onze bestuursle­den zijn 60 jaar of ouder. Daarom gingen we op zoek naar verjonging. Maar toen bleek dat niemand zich geroepen voelde om over te nemen, hebben we de knoop doorgehakt

Rudi SCHOOFS

 ?? Foto
GILBERT SIMAL/SVEN DILLEN ?? De Haspengouw Challenge, waar ook de Bokkerijde­rsrun in Wellen deel van uitmaakte, houdt op te bestaan.
Foto GILBERT SIMAL/SVEN DILLEN De Haspengouw Challenge, waar ook de Bokkerijde­rsrun in Wellen deel van uitmaakte, houdt op te bestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium