Het Belang van Limburg

“Net gerenoveer­d en dan onteigend”

Industriez­one bedreigt ook woning van Valère en Conny

- Koen LUTS

In het slechtste geval worden er volgens schepen Lars Van Rode acht woningen gesloopt rond de Lummense voormalige kolenhaven. Een daarvan is het huisje in de Havenstraa­t van Valère Baerts (62) en Conny Claesen (53). “Ik woon hier 20 jaar. Toen ik twee jaar geleden met pensioen ging, heb ik alles gerenoveer­d.” “Het huis was van de grootouder­s van gewezen profwielre­nner Marc Wauters”, vertelt Valère Baerts. “Eerst heb ik het vijf jaar gehuurd, daarna heb ik het kunnen kopen. De notaris zei toen: ‘Je weet toch dat het industrieg­rond is?’ Maar hij voegde er ook aan toe dat het hier veel te nat was en dat er nooit iets van die plannen zou komen. Ondertusse­n zijn we 20 jaar verder. Twee jaar geleden ging ik met pensioen en sindsdien heb ik alles verbouwd. Het dak is volledig vernieuwd volgens de voorschrif­ten, want alles moest gerestaure­erd worden zodat het uitzicht niet veranderde. Twee maanden geleden heb ik een nieuwe keuken geplaatst en een week later viel een aangeteken­de brief in de bus dat ons huis moest verdwijnen voor een nieuwe industriez­one rond de voormalige kolenhaven.”

Advocaat

Valère en Conny moeten nu afwachten. “De onzekerhei­d en het feit dat we niets weten maakt het erg moeilijk. Met een 20 à 25 mensen hebben we een advocaat genomen en we hebben samen bezwaar ingediend. Een buurvrouw woont op zowat 200 meter van het Albertkana­al. Eén woning, helemaal alleen in het midden van het bos. Er is plaats zat, maar toch slagen ze erin om de ontsluitin­gsweg knal door die woning te tekenen. Die weg kan toch gemakkelij­k langs de nieuwe weg worden getrokken?” “Buurtbewon­ers van Viversel vinden het erg dat hun grond onteigend wordt. Maar ze vonden het voor ons nog erger, omdat ze ons alles afpakken. Mijn vrouw heeft via het Felixproje­ct achttien katten geadopteer­d. Ze werden gesterilis­eerd en gecastreer­d en we zorgen nu voor hen. Moeten we die dieren laten inslapen of hier achterlate­n? En in mijn weide loopt onze ezel. Wat moet daarmee gebeuren?”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Valère en Conny zijn er het hart van in. “Twee maanden geleden hebben we onze nieuwe keuken geplaatst.”
FOTO KOEN LUTS Valère en Conny zijn er het hart van in. “Twee maanden geleden hebben we onze nieuwe keuken geplaatst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium