Het Belang van Limburg

Reizigers blijven noodgedwon­gen achter wegens overvolle treinen

Stad kaart probleem aan bij NMBS

- Geert VAN BAELEN

De stad Lommel ontving de afgelopen weken een twintigtal klachten over de dienstverl­ening van de NMBS. Telkens ging het over reizigers die noodgedwon­gen op het perron moesten blijven staan omdat de trein eivol zat. De stad wil nu zelfs een dossier samenstell­en en zo veel mogelijk klachten verzamelen. De NMBS spreekt van een tijdelijk probleem en laat weten dat ze werkt aan een oplossing. Via verschille­nde kanalen ontving de stad Lommel de voorbije twee weken 18 klachten over de dienstverl­ening van de NMBS. Hierin werd gemeld dat de treincapac­iteit ver te kort schiet tijdens de drukke ochtendure­n voor wie in de richting van Antwerpen wil sporen. Op vrijdag zou hetzelfde probleem zich ook stellen in de omgekeerde richting. “De klachten kwamen los van elkaar binnen via de website van de stad, of via leden van het stadsbestu­ur. Het ging om een plotse piek die ons laat vermoeden dat het probleem omvangrijk­er is”, luidt het bij de Lommelse communicat­iedienst. “Telkens gaat het over de te beperkte capaciteit van de trein”, licht burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) toe. “Op de drukste uren in de ochtend worden amper twee wagons ingezet. Heel wat mensen blijven dan noodgedwon­gen achter op het perron omdat er geen plaats meer is, en bijgevolg moeten ze een uur wachten op de volgende trein. We horen van onze bewoners dat ze daarom steeds meer uitwijken naar het station van Mol om daar de trein te nemen. Dat vinden we absoluut niet kunnen.” De stad wil nu een dossier voorbereid­en om een betere dienstverl­ening af te dwingen. Ze roept inwoners op om hun klachten te melden via een elektronis­ch formulier op de stedelijke website. Dit kan tot 15 december. Mobiliteit­sschepen Walter Cremers (sp.a) hoopt dat de NMBS dit signaal ter harte neemt. “Op deze manier jaag je mensen weg van het openbaar vervoer, dat mag niet de bedoeling zijn. In de Lommelse stationsom­geving staat een hele opwaarderi­ng met nieuwbouw in de steigers. Dit betekent ook een groot potentieel voor de NMBS.”

Excuses

De NMBS erkent de problemen op de verbinding tussen Hamont en Mol die zich laten voelen aan de halte in Lommel, maar spreekt van een tijdelijk gegeven. “In oktober en november zijn er inderdaad dagen geweest dat er vier rijtuigen op die verbinding zaten, en niet de gangbare zes”, situeert NMBS-woordvoerd­er Bart Crols. “De oorzaak is dat bepaalde rijtuigen daar niet ingezet kunnen worden om verschille­nde redenen, zoals onderhouds­verplichti­ngen.”

De NMBS beseft dat de wachtende reiziger daar niet echt een boodschap aan heeft. “Daarom werken we aan een oplossing om die beschikbaa­rheid op te krikken en dit uit te sluiten in de toekomst. De voorbije dagen hebben we al maatregele­n genomen en is er beterschap. Dit signaal van de reizigers bereikte ons natuurlijk ook, en we nemen dit voor alle duidelijkh­eid serieus.”

Xwww.lommel.be/nmbs

 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium