Het Belang van Limburg

“Hard gelachen, maar ik kwam thuis als een wrak”

Philippe Geubels beleeft intense maanden voor nieuw Eén-programma ‘Taboe’

- Tom DE LEUR

HASSELT - Dankzij ‘De Slimste Mens ter Wereld’ weten we dat Philippe Geubels (36) nog alive and kicking is, want hij is nu vooral achter de schermen bezig met zijn nieuwe Eén-programma ‘Taboe’. In dat programma leeft hij samen met mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen, al wil Geubels dat wel proberen. Binnenkort zijn er ook opnames in de zaal met publiek. Philippe Geubels heeft een keelontste­king. “Mijn vijfde op korte tijd”, zegt hij. “Maar ik heb geluk, want dit keer is het de virale versie en moet ik geen antibiotic­a nemen.” De keelontste­kingen zijn het gevolg van vermoeidhe­id, die dan weer het gevolg is van de opnames voor zijn nieuwe Eén-programma ‘Taboe’. De voorbije maanden leefde Geubels telkens één week samen met een groepje mensen met wie je niet mag lachen. Van ongeneesli­jk zieke mensen tot mensen met een andere huidskleur. Geubels wilde hun verhalen kennen, hun zorgen en vooral ook hun mening over grappen over hun ‘toestand’ of beperking. Over een paar weken trekt Geubels de zaal in om voor die mensen en een breder publiek comedy te maken. Niet om de grenzen van humor op te zoeken, maar om met humor gevoelige thema’s bespreekba­arder en luchtiger te maken. De stand-upcomedian maakt het programma met Kat Steppe, de regisseur van ‘Goed Volk’ met Jeroen Meus. “Zij werkt hier dag en nacht aan. Respect.”

Emotioneel

Geubels wist niet hoe zwaar de opnames van ‘Taboe’ zouden worden. “Nadat ik een week had doorgebrac­ht met de ongeneesli­jk zieke mensen, kwam ik kapot thuis. Ik was een wrak. Die week was ongeloofli­jk emotioneel, maar dat waren álle weken. Elke week leek het alsof ik op kamp ging. En je weet wat er op kamp gebeurt: na één dag ben je vrienden. Maar zelfs bij de ongeneesli­jk zieke mensen is het geen triestige boel geworden. Daar is echt veel gelachen.” De grenzen van de humor: voor een stand-upcomedian die ze niet graag aftast, is dit programma een grote uitdaging. “Ik vind dat iedereen mag zeggen wat hij wil, maar ik doe dat niet. Ik wil zo veel mogelijk mensen laten lachen en tegelijk zo weinig mogelijk mensen kwetsen. Dit programma dient niet om te testen hoe ver ik kan gaan, veeleer om humor te brengen rond moeilijke thema’s waarmee die mensen zelf kunnen lachen. Ik wil met humor mensen verbinden. Met ouder worden ben ik sowieso softer geworden. En met deze tijdgeest is het voor een komiek ook al op eieren lopen. Daarom ben ik ook zo blij dat dit programma er uitgereken­d nu komt.”

Seksistisc­h

Over tijdgeest gesproken: ook dit jaar leeft de discussie over de seksistisc­he moppen in ‘De Slimste Mens ter Wereld’, waarin Geubels ook dit jaar af en toe jurylid is. “Dat is een quiz na halftien waar vooral grote mensen naar kijken. Bovendien is een seksistisc­he mop toch al veel minder seksistisc­h omdat het een mop is? Er zijn tien andere programma’s om halfnegen waar kinderen naar kijken, waarin de klassieke rollenpatr­onen honderd keer meer worden bevestigd. Ik vind het spijtig dat ‘De Slimste Mens ter Wereld’ zo geviseerd wordt.” Binnenkort trekt Philippe Geubels naar het NTGent om voor elke groep uit ‘Taboe’ en een breder publiek comedy te brengen. Stukjes van die shows komen ook in het programma op tv. Geubels geeft toe dat hij zenuwachti­g is. “Ik wil die mensen niet teleurstel­len. Die hebben zich opengestel­d, mij hun vertrouwen gegeven, ik wil die fier maken. Ik wil niet de man zijn die zoiets verkeerd aanpakt. Als ‘Taboe’ wordt uitgezonde­n, weet ik dat mijn grappen sowieso niet bij iedereen goed zullen vallen. Zelfs na ‘Geubels en de Belgen’, het meest neutrale programma ter wereld, kreeg ik mails met klachten. Maar wie écht goed kijkt, gaat iets bijleren. En hopelijk heel hard lachen.” X ‘Taboe’ is in januari te zien op Eén. Er zijn nog tickets voor de tv-opnames in december bij NTGent op www.philippege­ubels.be

 ?? Foto SOFIE GHEYSENS ?? Philippe Geubels vaart uit met obesitas-patiënten: “Het was moeilijk om vier mensen te vinden die mee wilden doen.”
Foto SOFIE GHEYSENS Philippe Geubels vaart uit met obesitas-patiënten: “Het was moeilijk om vier mensen te vinden die mee wilden doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium