Het Belang van Limburg

“OEF! HET STAAT EROP”

PXL-studenten digitalise­ren dozen vol muziek van Luc De Vos

- Christof RUTTEN

Zou het kunnen: ’s nachts wakker schieten met de zin ‘Er is alleen nog zeehond!’ in je hoofd? We kunnen er ons iets bij voorstelle­n als je een hele dag naar oude tapes van Gorki hebt geluisterd. Gisteren zijn de studenten van PXL Music aan hun taak begonnen: het digitalise­ren van de muzikale erfenis van Luc De Vos. “Monnikenwe­rk is het.”

HASSELT -

Een stapel kartonnen dozen achter een grote mengtafel. In de dozen nog kleinere dozen met daarop in viltstift ‘Gorki’ of ‘Gorky’ geschreven. Naast het mengpaneel een machine uit een vorig tijdperk: een cassettere­corder in XLformaat. Op de spoelen loopt een band, door de boxen klinkt de onmiskenba­re stem van De Vos. Als er plots een dip in de muziek komt - het tempo gaat omlaag, het timbre volgt - zie je studenten Jonah Boons en Arthur Moelants teleurgest­eld in elkaar zakken: “Ooh nééén”. “Dit was een tape van zestien minuten. Alles ging goed tot minuut dertien. Tapes laten ‘bakken’ is nu nog de enige oplossing.”

Tapes opnieuw plakken

Er is ondertusse­n al een stapel tebakken-tapes. “Soms hebben die oude opnames afgezien omdat de tape van slechte kwaliteit was, of gewoon omdat de banden slecht bewaard werden. Die opnames moeten in een oven om te herstellen. Door ze op een bepaalde temperatuu­r te bakken, plakken de onderdelen beter aan elkaar en kan je de muziek weer afspelen”, verduideli­jkt Filip Heurckmans, docent muziektech­niek die ook de studenten begeleidt. “Toch is het monnikenwe­rk.”

Student Brecht Stiers legt een nieuwe tape op de spoelen. “De truc is om het uiteinde een beetje bevochtige­n.” Hij strijkt met zijn vinger over zijn tong, spant de tape op en duwt op ‘play’. De muziek speelt achterstev­oren. “Door de technicus vroeger verkeerd in de doos geduwd”, legt Filip uit. “Kan gebeuren. Opnieuw.” Vanaf dan is het afwachten en duimen. “Als er na twee minuten iets fout gaat, heb je geluk. Dan verlies je tenminste niet veel tijd. En als alles goed gaat, heb je iets van ‘Oef, het staat erop’.”

Friet mosselen

Ondertusse­n, aan de andere kant van het glas, is Frank Duchène bezig met de digitale opnames om te zetten naar huidige muziekform­aten. Duchène is docent productiea­nalyse en was in 2000 producer van de Gorki-plaat ‘Eindelijk vakantie’. “Om na al die jaren weer de stem van Luc te horen, is toch even schrikken,” zegt hij. “Ik herinner me nog goed dat Gorki liever friet mosselen had dan chic eten. En er kwam ook heel wat bier bij kijken. Maar veel gefeest werd er niet. Samenwerke­n met Gorki was best intens,” zegt hij. “Het waren profession­als.” Wat zou Luc De Vos van dit project vinden? “Hij had zo veel vertrouwen in jongeren. Als hij een remix van een student zou horen die compleet rock-’n-roll overstuur gaat met een van zijn nummers, zou hij dat absoluut fantastisc­h hebben gevonden.”

XBekijk een filmpje op www.hbvl.be

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Hasseltse studenten digitalise­ren alle opnames van Luc De Vos. “Echt monnikenwe­rk”.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Hasseltse studenten digitalise­ren alle opnames van Luc De Vos. “Echt monnikenwe­rk”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium