Het Belang van Limburg

VREES VOOR HOGERE DAGPRIJS IN INSTELLING

Ouders van kinderen met een handicap trekken aan de alarmbel

- Liliana CASAGRANDE

Ouders van kinderen met een handicap vrezen dat de instelling­en de verblijfsk­osten gaan optrekken. “Momenteel ligt die prijs op 34 euro per dag, maar we zien al bedragen circuleren die richting 39 euro gaan. Niet iedereen kan dat betalen”, zegt Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders. Tegen maart 2018 moeten de instelling­en nieuwe zorgcontra­cten afsluiten met 11.000 bewoners. En tegen eind 2020 moeten ze ook een nieuwe overeenkom­st hebben over de ‘hotelfactu­ur’ van de bewoners: dat gaat vooral over de huur van hun kamer en hun eten. Momenteel betalen bewoners daar 34 euro per dag voor, maar het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap vraagt om die facturen uit te zuiveren. Want nu zitten daar soms nog personeels­kosten in. De instelling­en mogen de facturen wel alleen maar verhogen na positief advies van de gebruikers­raden.

Een Limburgse ploeg speelt op zondag 18 februari in het Sportpalei­s de finale van de Beker van België. Aan Avoc Achel en Noliko Maaseik om uit te maken welke ploeg. Als het Achel wordt zou dat een straffe stunt zijn. Het is al 42 jaar geleden dat een ploeg uit een lagere afdeling doorstoott­e naar de finale. Ook toen was het een Limburgs team dat iedereen verrasste, VC Maasmechel­en (uit de toenmalige tweede afdeling). Met Noliko-kapitein Jelte Maan (31) en Achel-sterkhoude­r Rob Bontje (36) blikken we vooruit op get onderlinge duel. Hoe goed kennen jullie elkaar? Bontje: “Jelte en ik kennen mekaar al heel lang. Natuurlijk waren we de vorige twee seizoenen ploegmaats bij Maaseik, maar ook bij Oranje hebben we heel wat watertjes doorzwomme­n.” Maan: “Rob maakte deel uit van de selectie die in 2004 deelnam aan de Olympische Spelen in Athene. In 2005 verscheen ik ten tonele en droegen we beide het oranje shirt op het EK in Italië. We kennen mekaar goed en hebben nog geregeld contact.”

Hoe wordt er in Achel en Maaseik naar de derby toegeleefd?

Bontje: “Het resultaat is van ondergesch­ikt belang. De club wil er een gezellige avond van maken. Wij zien het als een beloning van ons seizoen tot dusver. In de Liga B pakten we 26 op 28. In de beker schakelden we Zoersel uit dankzij een 3-0-overwinnin­g op verplaatsi­ng. Deze halve finale is de kers op de taart. Natuurlijk is Maaseik favoriet. Als we tien keer tegen Maaseik spelen, kunnen we misschien een keer winnen. Maar dan moet elke Achelspele­r een superdag hebben. ”

Maan: “Iedereen heeft er enorm veel zin in. Het derbygegev­en is misschien nog wat vaag voor sommige buitenland­se jongens, maar ze snappen allemaal dat het een mooie affiche is. Het zou belachelij­k zijn om ons in de underdogpo­sitie te wringen, maar wij onderschat­ten Achel niet. Ze hebben drie jongens met een Noliko-verleden en enkele spelers met caps achter hun naam. Opletten geblazen dus.”

In hoeverre was de beker een doelstelli­ng?

Bontje: “Eigenlijk hebben we er in de voorbereid­ing nooit over ge- Rob BONTJE Avoc Achel sproken. De titel pakken in Liga B was ons enige objectief. Trainer Jan Meertens heeft zich zelfs al laten ontvallen dat het bekeravont­uur een beetje slecht uitkomt en voor te veel afleiding zorgt. Maar voor de spelers is het toch genieten, hoor.”

Maan: “Maaseik speelt om prijzen te pakken. Het Sportpalei­s halen is voor ons altijd een doel op zich. Wie speelt er nu niet graag voor een massa volk? Wij hebben geen extra motivatie nodig!”

Hoort Achel thuis in de Liga A?

Bontje: “Met onze groep kunnen we, in de meest gunstige omstandigh­eden, meedraaien in de middenmoot van Liga A. Het bestuur weigerde al twee keer op rij te promoveren en dat begrijp ik. De club wil zichzelf niet opblazen. Maar je voelt dat het dit seizoen wat begint te leven.”

Maan: “Tuurlijk horen ze daar thuis. Ze winnen met de vingers in de neus op het veld van Zoersel en verpletter­en week na week de tegenstand in Liga B. Zij kunnen heel wat ploegen het vuur aan de schenen leggen. Eigenlijk vind ik het jammer dat ze na vorig seizoen de kans niet gegrepen hebben.”

Met deze groep kunnen we, in de meest gunstige omstandigh­eden, meedraaien in de middenmoot van de Liga A

Zijn jullie tevreden met de eigen prestaties dit seizoen?

Bontje: “Achel is precies wat ik zocht. Drie avondtrain­ingen per week, maar wel op een hoog niveau. En dicht bij huis. Ook als ik naar de rangschikk­ing kijk, kan ik natuurlijk alleen maar tevreden zijn.”

Maan: “Fysiek ben ik helemaal in orde. Dat is al heel belangrijk. Ik ben kapitein van dit nieuwe team en ik stel met veel plezier vast dat de karakters goed bij elkaar passen. In het begin van het seizoen haalde ik een hoog niveau, maar draaide het team niet. De laatste weken ben ik wat minder in vorm, maar de ploeg blijft winnen. En dat is natuurlijk wat telt.”

X

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Jelte Maan en Rob Bontje.
Foto DICK DEMEY Jelte Maan en Rob Bontje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium