Het Belang van Limburg

Fietspad door het water overstroom­t opnieuw

Bokrijk zet tien controleur­s in

- Chris NELIS

Voor de tweede keer deze maand stond het Fietspad door het water in Bokrijk gisteren letterlijk onder water. Om te voorkomen dat het paradepaar­dje van het domein nog meer imagoschad­e oploopt, nam de directie opvallende beslissing­en. Zo wordt bij regenweer het pad vier keer per dag gecontrole­erd en er wordt een logboek over bijgehoude­n. Naast de drie medewerker­s van het domein die vertrouwd zijn met de waterhuish­ouding, krijgen er nog eens zeven hierover een extra opleiding. Het Fietspad door het water is een toeristisc­he attractie waarvan beelden de wereld rond zijn gegaan. Zelfs van aan de andere kant van de planeet kwamen mensen naar Bokrijk om toch eens door dat bijzondere pad te rijden. Erg vervelend is het dan ook dat het toeristisc­he hoogstandj­e niet gebruikt kan worden net omdat er water op ligt.

Takken en bladeren

Dat was begin deze maand het geval omdat de afvoer verstopt zat. En gisteren nog maar eens. “Deze keer lag het niet aan het systeem van het fietspad zelf”, zegt gedeputeer­de en voorzitter van Bokrijk Igor Philtjens (Open Vld). “Bijna een kilometer verderop hadden takken en bladeren ervoor gezorgd dat het regenwater onvoldoend­e afgevoerd kon worden. Daardoor steeg het water van de Zusterkloo­sterbeek. En als dat te hoog staat, dan kan ook het water uit de goten van het fietspad niet weg. Dat kwam niet alleen door de regen, maar ook door de hevige windvlagen waardoor water van de vijver in het fietspad terechtkwa­m. Rond 12.30 uur werd er vijftien centimeter water op het fietspad vastgestel­d. Onze medewerker­s en ook een externe firma hebben de oorzaak opgespoord en opgelost. Om 14.50 uur was het probleem helemaal van de baan.”

We hebben momenteel drie deskundige­n van de waterhuish­ouding in Bokrijk. We gaan er nog eens zeven opleiden

Parameters

Voor Philtjens is het ontzettend belangrijk dat het fietspad te allen tijde bruikbaar blijft. “We hebben naar aanleiding van de eerste wateroverl­ast een monitorsys­teem opgezet”, zegt Philtjens. “Concreet betekent dit dat twee keer per dag een medewerker ter plekke gaat kijken of alles normaal is. Bij regen is dat vier keer per dag en evenzeer zeven dagen per week. Er wordt nu ook een logboek bijgehoude­n met alle parameters over de vijvers en het fietspad. Daarbij noteert de medewerker die de controle uitvoert ook de actie die hij mogelijk moest ondernemen en

Igor PHILTJENS Voorzitter Bokrijk

welke deze actie was. We hebben momenteel bij onze medewerker­s drie deskundige­n die de waterhuish­ouding van Bokrijk kennen. We hebben vastgestel­d dat er meer nodig zijn. Daarom gaan we nog eens zeven medewerker­s opleiden om hier met de nodige kennis mee om te gaan. Het zijn allemaal maatregele­n waarmee we hopen te voorkomen dat het fietspad nog eens onder loopt.”

 ?? Foto TADEUSZ NOWAK ?? Voor de tweede keer deze maand stond gisteren het Fietspad door het water in Bokrijk letterlijk zelf onder water.
Foto TADEUSZ NOWAK Voor de tweede keer deze maand stond gisteren het Fietspad door het water in Bokrijk letterlijk zelf onder water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium