Het Belang van Limburg

Productie: 100.000 liter per dag Winst: 50.000 euro per dag

- Nancy VANDEBROEK/Jozef CROUGHS

In een grootschee­ps onderzoek naar dieselfrau­de is maandag een 34-jarige Genkenaar van Turkse origine aangehoude­n en overgebrac­ht naar de gevangenis van Lantin. Hij is één van de hoofdrolsp­elers in het onderzoek naar een bende die rode stookolie ontkleurde om die daarna in bezinestat­ions te verkopen als veel duurdere diesel. Het bedrag van de fraude zou inmiddels al opgelopen zijn tot 230 miljoen euro. Op 30 augustus vielen de speurders van de federale gerechteli­jke diensten samen met de douane en andere inspectied­iensten binnen bij tankstatio­n PS Petrol op het industriet­errein in Opglabbeek. Ze troffen in een loods een ontkleurin­gsinstalla­tie aan waarmee de Turkse bende al enkele jaren rode stookolie ontkleurde om die daarna te verkopen als diesel.

Tijdens de inval in het bedrijf werd een hoeveelhei­d ontkleurde mazout ter waarde van 250.000 euro aangetroff­en. Daarnaast werden een tiental tankwagens en een aantal luxevoertu­igen in beslag genomen. Ook op tal van andere plaatsen in de provincie werden nog aanwijzing­en van de grootschee­pse fraude gevonden.

Aanhouding­en

Het kopstuk van de bende is een Genkenaar die nog altijd voortvluch­tig is. In oktober moest hij nog voor de rechter verschijne­n in een zaak waarbij agenten in het Duitse Regensburg 147 kilo heroïne vonden, verborgen in de koel-

oplegger van een vrachtwage­n. De man stuurde zijn kat naar het proces. Een andere hoofdrolsp­eler, een 34-jarige Genkenaar, werd maandag aangehoude­n. Hij meldde zichzelf bij de politie en zou hebben ingestaan voor het witwassen van de winsten. In het onderzoek werden al meerdere aanhouding­en verricht, onder wie een man die instond voor de ontkleurin­g van de benzine.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de bende zowat 100.000 liter stookolie per dag ontkleurde, goed voor een dagelijkse winst van minstens 50.000 euro. De to- tale winst die voortvloei­de uit de fraude wordt inmiddels geraamd op liefst 230 miljoen euro. De Opglabbeek­se burgemeest­er Benny Spreeuwers (CD&V) reageerde eerder al opgetogen dat de bende op het industriet­errein werd opgerold: “Die mannen zijn hier al meer dan twintig jaar bezig. Ze rooiden bossen, palmden zomaar gronden in. Echte maffiaprak­tijken. Ze hebben mij en mijn zoon zelfs eens van de weg gereden. We hebben lange tijd geprocedee­rd tegen die mannen maar niemand durfde iets tegen hen te ondernemen.”

 ?? FOTO TVL ?? Bij de inval op het Opglabbeek­se industriet­errein werden enkele luxewagens van de bende in beslag genomen.
FOTO TVL Bij de inval op het Opglabbeek­se industriet­errein werden enkele luxewagens van de bende in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium