Het Belang van Limburg

Darknet knaagt aan positie van traditione­le drugshande­l

Twee derde van alles wat op duistere websites verhandeld wordt zijn drugs

- Roel DAMIAANS

Op termijn zal het darknet disruptief zijn voor de traditione­le drugshande­l. Naarmate er meer druggebrui­kers hun weg zullen vinden naar het darknet – zeg maar de duistere krochten van het internet – zal de traditione­le drugshande­l steeds meer marktaande­el verliezen. Dat staat in een Europees rapport dat voor het eerst het probleem in kaart brengt. Voor politiedie­nsten wachten een pak uitdaginge­n omdat de illegale online handel zich razendsnel aanpast aan veranderin­gen. Het rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) en de overkoepel­ende politiedie­nst Europol werd gisteren vrijgegeve­n. Meest opvallende conclusie: maar liefst twee derde van alles wat er via het darknet verhandeld wordt, zijn drugs of is drugsgerel­ateerd, zoals chemische stoffen die nodig zijn voor de productie van bijvoorbee­ld ecstasy. Iedereen met een beetje computerke­nnis is maar een paar muisklikke­n verwijderd van een anonieme bestelling van eender welke drug. Volgens het rapport vormt deze ontwikkeli­ng een groot risico voor de gezondheid en de veiligheid van de burgers.

Bitcoin

In juli 2017 werden twee grote marktplaat­sen op darknet - Hansa en Alphabay - na een internatio­nale politieact­ie geblokkeer­d. Het duurde echter niet lang vooraleer er nieuwe marktplaat­sen opduiken, een fenomeen dat ook al speelde in het verleden. Op dit moment zijn er ongeveer 89 van zulke marktplaat­sen. Speurders merken dat de online drugshande­l zich heel snel aanpast en telkens nieuwe strategiee­n en businessmo­dellen gebruikt om te voorkomen dat verkopers ontdekt worden.

En het is net die anonimitei­t die het darknet populair maakt voor alle illegale handel. Maar voor de kopers zit daar ook de angel. De verkopers verschuile­n zich achter obscure marktplaat­sen, de transactie gebeurt met digitale munten zoals bitcoin, maar het is de koper die als enige een spoor achterlaat: hij moet een leveringsa­dres opgeven en is dus kwetsbaar. En dat zet de deur open voor doxing, de praktijk om persoonsge­bonden informatie publiek te maken op het internet. Iets wat dus kan leiden tot afpersing.

Vierde plaats voor België

Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de drie landen die als leverancie­rs zowel qua volume als omzet aan de top staan binnen Europa. België staat op de vierde plek. De meest verkochte drugs zijn MDMA (xtc) en amfetamine­n (speed). Niet uitzonderl­ijk omdat België, Nederland en Duitsland wereldwijd de draaischij­f voor deze drugs vormen. Nieuwe psychoacti­eve stoffen zoals synthetisc­he cannabis worden bijna niet ver- kocht. Dat komt omdat deze drugs tot voor kort door lacunes in de wet nog legaal verkocht worden via websites op het gewone internet. Een recente wetswijzig­ing viseert deze synthetisc­he drugs, waardoor de verkoop ook ondergrond­s zal gaan. Al blijft het de vraag of ze dan nog bestaansre­cht hebben tussen de echte drugs.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? prijs en snelle Een fotootje, een
drugs leveringen, zo worden
het darknet. aangeboden op
FOTO HBVL prijs en snelle Een fotootje, een drugs leveringen, zo worden het darknet. aangeboden op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium