Het Belang van Limburg

Veertien km lang van helling geraasd, maar niemand die spooktrein kon stoppen

-

Een niet te stoppen gevaarte. De spooktrein die in Morlanwelz twee spoorarbei­ders heeft doodgerede­n, is 14 kilometer lang aan gemiddeld 70 kilometer per uur van een helling geraasd. Maar niemand die kon ingrijpen. “Het afleiden van de wagons zou nog grotere gevolgen hebben gehad, want dan zou er een aanrijding met een volle passagiers­trein hebben plaatsgevo­nden.” Twaalf minuten. Zo lang duurde de dodelijke rit van de losgeslage­n trein in Henegouwen. Door een voorlopig nog onbekende oorzaak zijn drie wagons van de getakelde trein ter hoogte van Piéton afgebroken van de eerste drie. “Het koppelings­systeem tussen de motorwagen­s van de trein heeft het begeven”, zei Charles-Eric Clesse, de Henegouwse arbeidsaud­iteur gisteren. Hoe dat komt? Nog één groot raadsel. Het kan gaan om een menselijke of technische fout. Maar het kan ook zijn dat het eerste incident maandagoch­tend met de trein in Morlanwelz, waarbij een wagen op de trein inreed, voor schade heeft gezorgd. “Tijdens het slepen van die trein zijn de laatste drie wagons losgekomen om een reden die we nu nog niet kennen”, aldus Clesse. De wagons zijn achteruit een helling afgereden. 14 kilometer ver, aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur. Door de sterke afdaling en het zware gewicht van de voertuigen waren de losgeslage­n wagons onstopbaar.

“Onvermijde­lijk”

In Morlanwelz werden daarbij de Waalse spoorarbei­ders Serge Copienne (59) en zijn collega David Lohse (42) doodgerede­n, toen zij daar herstellin­gswerken uitvoerden. Volgens de arbeidsaud­iteur was het “onvermijde­lijk” dat de losgekomen wagons de arbeiders zouden aanrijden, want niemand kon de trein doen stoppen. “Een noodoproep tussen de diensten zou drie tot vijf minuten in beslag hebben genomen, terwijl de aanrijding slechts vier kilometer ver- derop plaatsvond”, zei Clesse. “Het afleiden van de wagons zou zelfs nog grotere gevolgen hebben gehad omdat er dan een aanrijding zou hebben plaatsgevo­nden met de passagiers­trein die nu enkel maar gekruist werd. Die trein zat vol.” Onderzoek moet nu uitwijzen wat de precieze oorzaak van het treindrama is en hoe het komt dat niemand erin geslaagd is om de spooktrein tot stilstand te krijgen. De trein is uiteindeli­jk pas in Bracquegni­es gestopt na een botsing met een passagiers­trein. Daarbij vielen vijf gewonden. Een treinbegel­eidster liep een zware interne bloeding op. Haar toestand is vandaag nog steeds zorgwekken­d.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De spooktrein botste in Bracquegni­es uiteindeli­jk op een passagiers­trein. Daarbij vielen vijf gewonden.
Foto PHOTO NEWS De spooktrein botste in Bracquegni­es uiteindeli­jk op een passagiers­trein. Daarbij vielen vijf gewonden.
 ??  ?? Serge Copienne.David Lohse.
Serge Copienne.David Lohse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium