Het Belang van Limburg

Megapretpa­rk Nature Wonder World in Brunssum komt er niet

Initiatief­nemer Jean Gelissen trekt zelf de stekker uit zijn droomproje­ct

- Guy THUWIS

Het pretpark Nature Wonder World in een voormalige groeve in het Nederlands-Limburgse Brunssum komt er niet. Initiatief­nemer Jean Gelissen heeft dat gisteravon­d zelf aangekondi­gd op een persconfer­entie in Maastricht. Hij vindt dat er te weinig politieke steun is voor zijn droomproje­ct. Het park zou 750 miljoen gekost hebben en 2.000 jobs hebben opgeleverd. Het plan van Gelissen had al vanaf het begin een hoog sprookjesg­ehalte en zal een sprookje zonder happy end blijven. “Geen enkel idee is goed als het in het begin niet voor onmogelijk wordt gehouden.” Met deze wijsheid van Einstein probeerde Gelissen het scepticism­e over zijn droomproje­ct altijd af te weren. Maar zeven jaar na zijn eerste plannen, trekt hij er zelf de stekker uit. “Ik geloof onverkort in ons idee en in ons plan, en voel dat vertrouwen bij de vele betrokken partijen, ook in de

Jean GELISSEN Bezieler Nature Wonder World markt”, aldus Gelissen. “Bij de gemeente Brunssum, waar de gemeentera­ad ernstig verdeeld is over ons initiatief, voelen we dat vertrouwen echter niet. En dat is wel essentieel. Want een grootschal­ig plan als dit heeft niet alleen een financieel fundament nodig, ook het politiek-bestuurlij­k fundament bij de gemeente moet optimaal zijn. Want die gemeente is nu eenmaal je belangrijk­ste partner.”

Grand Canyon

Al sinds 2010 was Gelissen samen met een groep ondernemer­s in de weer om zijn droom te realiseren. Aanvankeli­jk wilde hij een themapark rond zeven wereldwond­eren, maar eind vorig jaar kwam hij met een afgeslankt­e versie op de propper. Alleen de Grand Canyon, de Victoriawa­tervallen en de vulkaan Paricutín bleven nog over. Daarnaast omvatte het pretpark een overdekt zwemparadi­js, een casino, twee hotels en 7.500 parkeerpla­atsen.

Het park zou 750 miljoen kosten, waarvan de overheden 70 miljoen zouden investeren. Brunssum zou 10 miljoen moeten inbrengen, maar een krappe meerderhei­d in de gemeentera­ad vroeg twee weken geleden eerst meer duidelijkh­eid over de plannen.

Een groot project als het mijne heeft het politieke vertrouwen nodig van de gemeente. Maar dat vertrouwen was er helaas niet

Mijnstreek

Burgemeest­er Luc Winants van Brunssum reageerde gisteravon­d op de persconfer­entie enorm teleurgest­eld. Het pretpark moest zo’n 2.000

banen opleveren. “Dit is een enorm drama voor de regio. Die werkgelege­nheid hebben we nodig.” Brunssum ligt in de Oostelijke Mijnstreek, een regio die te lijden heeft onder vergrijzin­g en bevolkings­krimp. Het park zou over vijf jaar opengaan en jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers naar Brunssum halen. Het provincieb­estuur zegt te begrijpen dat Gelissen ermee kapt. Gedeputeer­de Eric Geurts (Toerisme) vindt het “doodzonde dat dit prachtige initiatief niet kan doorgaan. ” Volgens Geurts was Nature Wonder World een uitgelezen kans om de toeristisc­he markt in Limburg structuree­l te versterken. “Met een dergelijk park is Limburg sterk in alle seizoenen.”

Toverland

Ondernemer Jean Gelissen kiest er nu voor om zijn energie volledig te richten op de uitbreidin­g van zijn themapark Toverland in Sevenum. In de zomer van volgend jaar opent daar een nieuw themagebie­d ‘Avalon’ met een spectacula­ire achtbaan. De aanvankeli­jke investerin­g van 30 miljoen is inmiddels 5 miljoen hoger uitgevalle­n, zo raakte eerder deze week bekend. De provincie Nederlands-Limburg zou over de brug komen met een lening. “De uitbreidin­g van Toverland is voor heel Limburg van belang”, al- dus gedeputeer­de van Financiën Ger Koopmans. “Binnen onze financiële beleidskad­ers zullen we bezien hoe we kunnen meewerken aan die ontwikkeli­ng.”

Selfmade

Jean Gelissen (58) heeft de pretparkmi­crobe als kind opgedaan in zijn ouderlijke tuin vol speeltuige­n in Stein, vlak over de grens met Maasmechel­en. Gelissen is een selfmade zakenman die zijn fortuin maakte met plafondbed­rijf Gepla in Stein. Het hoofdkanto­or van zijn holding bevindt zich aan deze kant van de grens, in hartje Maaseik.

 ?? FOTO JEAN GELISSEN GROEP ?? De recentste plannen van Nature Wonder World tonen het park dat gebouwd is rond drie natuurwond­eren: de Grand Canyon, de Victoriawa­tervallen en de Mexicaanse vulkaan Paricutín.
FOTO JEAN GELISSEN GROEP De recentste plannen van Nature Wonder World tonen het park dat gebouwd is rond drie natuurwond­eren: de Grand Canyon, de Victoriawa­tervallen en de Mexicaanse vulkaan Paricutín.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium