Het Belang van Limburg

“Instelling­en trekken dagprijs op”

Nu al discussie over nieuwe berekening van verblijfsk­osten voor personen met handicap

- Liliana CASAGRANDE

“De instelling­en voor personen met een handicap zijn hun bedragen voor de verblijfsk­osten aan het optrekken”, zegt Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders. “Tot nu was dat 34 euro per dag, de eerste voorstelle­n die nu circuleren gaan al richting 39 euro. Straks komen de personen met een handicap dus niet meer toe met hun uitkering en moeten ze bij het OCMW aankloppen.” Van Gestel heeft ook vragen bij de 190 euro ‘zakgeld’ per maand die verdwijnt. “Anderzijds wordt de sociocultu­rele bijdrage nu eerlijker verdeeld: die gaat naar iedereen”, reageert Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De hervorming van de financieri­ng voor personen met een handicap is tegelijk eenvoudig én ingewikkel­d. Volgens het nieuwe systeem krijgen de personen en niet meer de instelling­en een budget. Maar die omschakeli­ng zorgt ook voor nieuwe problemen. Personen met een handicap betalen met de persoonsvo­lgende financieri­ng die ze van de Vlaamse overheid krijgen de zorg, en met de uitkering die ze van de federale overheid krijgen het verblijf (de kosten voor wonen, poetsen en eten...). “Tot nu toe waren die verblijfsk­osten gemiddeld 34 euro per dag”, zegt Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders, een netwerk van ouders met kinderen met een handicap. “Een aantal instelling­en zegt dat ze met die 34 euro per dag niet meer toekomen. Ze zijn hun prijzen aan het herbekijke­n.”

Gebruikers­raad

“Normaal gezien moet dit pas tegen eind 2020 geregeld zijn”, zegt Marcel Luys, vader van Simon die een ernstige mentale handicap heeft en in een leefgroep in Sint-Elisabeth in Wijchmaal (Peer) verblijft. “Maar de voorzienin­gen moeten twee zaken regelen: de zorg tegen maart 2018, en de verblijfsk­osten tegen ten laatste eind 2020. Er zijn echter instelling­en die dit in één keer willen aanpakken. En in die verblijfsk­osten kan van alles aangereken­d worden: van het poetsen van de gang tot het maaien van het gras.” “Voorzienin­gen mogen die bijdrage pas wijzigen na een positief advies van de gebruikers­raad”, zegt de woordvoerd­er van minister Vandeurzen.

Maar Onafhankel­ijk Leven, de vzw die personen met een handicap bijstaat, heeft vragen bij die gebruikers­raden. “Die zijn vaak niet actief, tenzij als een soort feestcomit­é. En als ze wel actief zijn, dan laten ze zich vaak onder druk zetten door de directie”, zegt Koenraad De Pauw. “Je vindt weinig kritische gebruikers­raden. Wij horen trouwens ook dat sommige instelling­en de prijzen willen verhogen, al zijn er ook wel die hun prijzen verlagen omdat ze anders leeglopen. We raden de instelling­en aan om te wachten tot 2021

om die zaken te regelen.” “Dat onderhande­len met de directie is nieuw voor de gebruikers”, zegt ook Marc Van Gestel. “Tot nu toe hebben we dat nooit moeten doen en ouders zijn dat niet gewoon.” In elk geval mogen de facturen die de personen met een handicap nu krijgen een stuk duidelijke­r worden, vindt De Pauw. “Het oude systeem is echt ondoorzich­tig. Elke instelling rekent ook anders. De ene rekent het vervoer mee, de andere niet.”

Weekend

“De verblijfsk­osten mogen alleen aangereken­d worden voor het wonen en het eten”, verduideli­jkt Karina De Beule van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). “Sommige instelling­en rekenden ook een deel van hun personeels­kosten mee. We hebben hen gevraagd om dit uit te zuiveren.”

Een ander oud zeer is dat wie in een instelling verblijft een budget krijgt op basis van zijn of haar aanwezighe­id van enkele jaren geleden. Wie toen in het weekend naar huis ging, krijgt dus een budget voor vijf van de zeven dagen. De bedoeling was dat er zo meer budget vrijkomt voor de anderen. “Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig om een kamer in het weekend door te verhuren. Dus vragen sommige voorzienin­gen nu ook huur voor de dagen dat je er niet bent maar toch je spullen in je kamer laat liggen”, zegt Van Gestel. “Sommige instelling­en denken daarbij aan 16 euro per dag dat je er niet bent. Als je alles optelt, dan kan iemand die momenteel 7.500 euro per jaar aan eigen bijdrage betaalt (221 dagen aan 34 euro) voor het verblijf in een instelling, straks 10.924 euro betalen: 221 dagen aan 39 euro, plus nog eens 144 keer 16 euro voor de dagen dat hij niet gaat.”

Sociale ondernemer­s

“Voorzienin­gen zijn nu sociale ondernemer­s geworden”, stelt Van Gestel vast. “Ze moeten een positief financieel resultaat halen. Maar het is intussen duidelijk wie betaalt: dat zijn de gebruikers.” “We zijn de historisch­e verschille­n in financieri­ng tussen de instelling­en aan het wegwerken”, zegt De Beule. “We gaan in 2018 meer middelen geven aan wie nu het minst krijgt.” Die verschille­n hebben er alvast voor gezorgd dat een aantal instelling­en hiervoor naar de Raad van State is gestapt.

Zakgeld

Een ander probleem dat Van Gestel aankaart is het zakgeld. “Bewoners mochten altijd 190 euro van hun uitkering overhouden voor kleren of een uitstap, ook al kwamen ze niet toe om hun verblijfsk­osten te betalen. Dat verdwijnt”, zegt Van Gestel. “Intussen krijgt nu iedereen wel een sociocultu­rele bijdrage”, reageert Vandeurzen. “Dat zit nu verdeeld over alle persoonsvo­lgende budgetten van personen met een handicap, terwijl dat vroeger niet zo was.”

“Vroeger kregen ze dat geld cash”, zegt De Pauw. “Nu zit dat inderdaad in hun budget, maar Van Gestel heeft gelijk: ze kunnen er niet zomaar een pak frieten mee kopen. Daarom raden we mensen aan om nooit hun volledige budget aan een voorzienin­g te geven. Anders houden ze niets over voor zichzelf.”

“Die sociocultu­rele toelage is er trouwens niet voor wie een ernstige verstandel­ijke beperking heeft”, stipt Van Gestel nog aan.

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Minister Jo Vandeurzen.
FOTO PHN Minister Jo Vandeurzen.
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Simon Luys (links) speelt Monopoly in zijn leefgroep in Sint-Elisabeth in Peer. Instelling­en zijn dezer dagen aan het uitrekenen hoeveel de leefkosten precies bedragen. Gebruikers vrezen dat die zullen stijgen.
Foto DICK DEMEY Simon Luys (links) speelt Monopoly in zijn leefgroep in Sint-Elisabeth in Peer. Instelling­en zijn dezer dagen aan het uitrekenen hoeveel de leefkosten precies bedragen. Gebruikers vrezen dat die zullen stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium