Het Belang van Limburg

K.F.J. Geens

- Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix schrijft over de mensen achter de schermen van het politieke toneel

“Wie slordig omspringt met taal, mist doorgaans ook verfijning in het denken.” In zijn tweets slaat voormalig politicus en rector Rik Torfs regelmatig nagels met koppen. In een wereld waarin sociale media de nieuwe dictators zijn, is er nu eenmaal weinig plaats voor nuance en verfijning, in taal noch denken. De recente discussies over de rellen in Brussel, de pensioenen, de bloedband tussen de politiek en de immowereld, en het gebruik van thuistaal op scholen bewijzen dat. Vlijmscher­pe uitspraken halen het te vaak van een genuanceer­d, goed onderbouwd discours.

Ook hier bevestigt de uitzonderi­ng de regel. Exact drie jaar geleden mocht ik hem voor de eerste keer interviewe­n: Koenraad Frans Julia Geens. Minister van Justitie Koen Geens praat niet, hij doceert, zoals het een buitengewo­on hoogleraar betaamt. Hij communicee­rt een tikkeltje afstandeli­jk, altijd bedachtzaa­m, uiterst genuanceer­d, in onberispel­ijk Nederlands met af en toe een ironisch ondertoont­je. Hoewel die eigenschap­pen niet onmiddelli­jk springstof opleveren voor een spraakmake­nd interview, kan zijn stijl heel wat mensen bekoren. Aan één Theo Francken of Gwendolyn Rutten heeft de Wetstraat immers ruim voldoende.

Toch was er gisteren in de Kamercommi­ssie Justitie veel te doen over Geens’ wetsontwer­p waarin de strafrecht­er – naar Frans model – binnenkort zelf kan beslissen over de minimumduu­r van de celstraf (beveiligin­gsperiode). Als hij een straf uitspreekt tussen drie en dertig jaar cel, mag die beveiligin­gsperiode maximum twee derde bedragen. Vanaf dertig jaar cel is het maximum 25 jaar. Vandaag kan een gedetineer­de al vrijkomen nadat hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten, voor recidivist­en is dat twee derde. Stefaan Van Hecke (Groen) noemt de wetswijzig­ing contraprod­uctief, omdat meer gedetineer­den hun straf volledig zullen uitzitten, al dan niet vrijwillig, om aan voorwaarde­n te ontsnappen. Daarna kunnen we hen niet meer goed opvolgen. Ook de Leuvense professor Frank Verbruggen is erg kritisch en noemt dit voorstel een “opgestoken middelving­er naar de strafuitvo­eringsrech­tbanken” en een “politiek statement van een centrumrec­htse regering dat niet spoort met de rest van Geens’ beleid”.

In de commissie herhaalde de minister gisteren dat de beveiligin­gsperiode facultatie­f is en alleen geldt voor de allerzwaar­ste misdrijven zoals terrorisme, moord op politieage­nten, ontvoering en opsluiting van minderjari­gen, enzovoort. De Wetstraat mag terecht vinden dat zelfs zware misdadiger­s een tweede kans verdienen, de Dorpsstraa­t volgt dat discours enkel als diezelfde misdadiger­s ook voldoende hebben geboet voor hun gruwelijke feiten. Het ene kan niet zonder het andere. Zelfs een mild man als Koen Geens beseft dat. En zo hoort het ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium