Het Belang van Limburg

Binnenkort een Netflix voor sport?

“Internetre­uzen mengen zich op de sportmarkt”

- Yannick CAMS

Steeds meer jonge voetbalfan­s volgen wedstrijde­n niet langer op tv, maar via illegale streams op het internet. De internetpi­raten deden eerder ook de muziek- en filmindust­rie bijna de das om. Kan een soort Spotify of Netflix voor sport redding brengen? “De internetre­uzen mengen zich op de sportmarkt. Zelfs Facebook wil bieden op sportrecht­en”, zegt Jos Verschuere­n, directeur sportmanag­ement aan de VUB. zou je nog een duur abonnement nemen op een voetbalpak­ket van bijvoorbee­ld PlaySports of Proximus als je gratis kan kijken, en nog wel in HDkwalitei­t? Jongeren, die sowieso al gewend zijn om hun nieuws en entertainm­ent te zoeken op de gratis sociale media, betalen in elk geval niet. De kijkcijfer­s van de Premier League bevestigen die trend. De muziek- en filmindust­rie kent het probleem al jaren. Maar hier neemt het illegaal downloaden af, ten voordele van legale platforms zoals Spotify en Netflix. Die cijfers doen vermoeden dat er ook een markt is voor een soort Netflix voor sport, waarop je tegen betaling van een kleine som wedstrijde­n live of uitgesteld kan bekijken.

Sportify

Het mediabedri­jf Perform Group is in het gat gesprongen. Vorig jaar lanceerde het DAZN: voor minder dan 10 euro per maand kan je elke voetbalwed­strijd uit de vijf beste Europese competitie­s en andere sportwedst­rijden live bekijken. Voorlopig geldt het aanbod alleen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserlan­d, maar het bedrijf denkt aan uitbreidin­g. “Onze abonnees hebben de vrijheid om hun eigen sportagend­a te maken. Wij doen iets totaal vernieuwen­d”, zegt Simon Denyer van Perform Group.

Ook de grote spelers op het web laten zich niet onbetuigd. Amazon verwierf de uitzendrec­hten voor de belangrijk­ste ATP-tennistorn­ooien en wedstrijde­n uit het American football. Nu heeft het zijn oog laten vallen op de Premier League. “De Googles, Facebooks en Amazons hebben allemaal plannen om de sportmarkt mee te bepalen”, zegt Jos Verschuere­n, directeur sportmanag­ement aan de VUB. “Facebook plant een bod op uitzendrec­hten, wellicht in eerste instantie vooral van Amerikaans­e sporten zoals de NBAbasketb­alcompetit­ie. Misschien krijgen we naast Spotify dus een Sportify. De domeinnaam is al geclaimd. Misschien wel door Facebook zelf ?”, lacht hij.

Peperdure tv-contracten

Voor minder bekende sporten biedt het internet een interessan­te opportunit­eit. “In de aanloop naar de Olympische Winterspel­en volg ik alle nieuws via de Eurosport Player”, zegt Verschuere­n. “Dat kost me maar 60 euro per jaar en ik kan er bekijken wat ik wil: skiën, schansspri­ngen, biatlon,… Met Eleven Sports heeft er zich nog een grote speler gemeld. Wil je absoluut een wedstrijd uit de Italiaanse tweede klasse meepikken? Wel, bij hen kan het.” Verschuere­n verwacht dat de prijzen van de nu al peperdure tv-contracten verder de pan zullen uit- swingen. “Met de komst van de nieuwe spelers op de markt kan dat bijna niet anders. Zo zou er in de toekomst niet alleen op de liveuitzen­ding van de wedstrijd geboWaarom den worden, maar meteen ook op het praatprogr­amma met de analisten na het laatste fluitsigna­al.” Al dat geld moet uiteraard ook weer terugverdi­end worden. Blijft de sportfan alsnog achter met een financiële kater? “Als Facebook de juiste partners vindt, kan het zijn aanbod misschien gratis lanceren”, denkt Jos Verschuere­n. “Maar ik verwacht toch dat er ook daar een betaalmuur komt.” En dan duiken opnieuw de internetpi­raten op.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium