Het Belang van Limburg

“Bijna 50 kilo snoep van Bobbejaanl­and gekregen”

Meeuwense jongen (11) met autisme schakelt bedrijfsle­iders en burgervade­rs in voor goede doel

- Thomas JANSEN

Naar Open Bedrijvend­ag gaan om bedrijfsle­iders aan de mouw te trekken, het overschot aan snoep van Bobbejaanl­and verkopen of een dagje ramen wassen. Jelle Vrolijks, amper elf jaar oud, doet het allemaal en nog veel meer, met maar één doel. “Ik wil genoeg geld inzamelen zodat kinderen zoals ik, met autisme, de juiste ondersteun­ing kunnen blijven krijgen”, zegt Jelle, die zijn opbrengst wil verdelen tussen Rode Neuzen Dag 2018 en De Warmste Week, met de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) als goed doel. Ook vorig jaar schoot Jelle in actie voor Rode Neuzen Dag. Hij verkocht zelfgemaak­te mottenvang­ers, al zijn Playmobil, cake en koekjes, en hij trok naar de bank en de burgemeest­ers om geld te vragen. Met daarboveno­p ook nog een sponsorcon­tract van houthandel Mezo-Hout rondde hij af op 1.117 euro. Een waanzinnig bedrag, maar dit jaar hoopt de elfjarige knaap nog meer in te zamelen. Te beginnen door snoepjes te verkopen.

“Ik ben naar alle supermarkt­en in Meeuwen, Opglabbeek, Bree en Bocholt en naar snoepfabri­ekjes in Lommel en Bree geweest”, zegt Jelle. “Zij hebben me heel wat snoep geschonken. Maar ik ben ook naar Bobbejaanl­and geweest, en aan het hulpje van de baas gevraagd wat ze met het overgeblev­en snoep doen als het park in de winter sluit. Hij zei dat ze dat verdeelden onder goede doelen, en zo kreeg ik ook bijna 50 kilo snoep. Dat waren 19 emmers. Crème Le Lis & Nostalgie in Genk, waar ook mensen met autisme werken, zorgde voor zakjes, en drukkerij Simons in Bree heeft stickers gemaakt.”

Ramen wassen

Die zakjes verkoopt Jelle nu, aan drie euro per stuk. Maar daar blijft het niet bij. Hoewel het die dag zijn verjaardag­sfeestje was, wilde hij per se enkele bedrijven bezoeken op Open Bedrijvend­ag. “Dan zijn de grote bazen allemaal daar, en hebben ze even tijd”, zegt Jelle, die daar heel wat positieve reacties kreeg. Binnenkort mag hij ook een dagje ramen gaan wassen bij Excellent Cleaning en cake gaan bakken bij Bakkerij Geusens in Wijshagen. “Dan moet ik wel om vier uur opstaan, maar daar trek ik me helemaal niets van aan”, lacht Jelle, die iedereen wil bedanken die hem al geholpen heeft. “Het zijn veel te veel mensen en bedrijven om op te noemen, maar ik ben iedereen even dankbaar.”

Zware klus

U begrijpt dat Jelle al maanden elke vrije minuut aan zijn acties besteedt. En voor een jongen met autisme is dat niet alleen fysiek, maar ook mentaal een zware klus. “Hij gaat hier erg diep voor”, zegt papa Koen. “Na een paar uur verkopen is hij helemaal op. Hij weet dan ook heel goed waarvoor hij het doet, want zijn turnjuf is nauw betrokken bij de werking van de Vlaamse Vereniging Autisme.” Bedrijven of personen die Jelle willen steunen, kunnen hem contactere­n via ‘vrolijks-soffers@telenet.be’. Zo is hij nog op zoek naar jenever om te verkopen op de kerstmarkt in Peer.

X

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Zijn snoepzakje­s verkoopt Jelle aan drie euro per stuk.
FOTO SERGE MINTEN Zijn snoepzakje­s verkoopt Jelle aan drie euro per stuk.
 ?? FOTO HBVL ?? Ook vorig jaar zamelde Jelle al geld in.
FOTO HBVL Ook vorig jaar zamelde Jelle al geld in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium