Het Belang van Limburg

Uw muur wordt zelf verwarming

Henkel in Westerlo ontwikkelt gipsplaat met ingebouwd verwarming­selement

- Dominiek CLAES

Warmte die uit uw muur komt, in plaats van uit radiatoren of convectore­n? Binnenkort kan het. Henkel Electronic Materials in Westerlo heeft samen met Knauf een gipsplaat ontwikkeld die warmte uitstraalt. Vanaf volgend jaar komt Knauf ermee op de markt. De technologi­e erachter werd ontwikkeld in Westerlo. Henkel heeft nog wel meer van dat soort opzienbare­nde innovaties op zijn actief. Wie Henkel zegt, denkt in eerste instantie aan lijmen van het merk Loctite, Pattex of Pritt, de schoonheid­sproducten van Syoss, Fa en Schwarzkop­f, of de huismiddel­en Silan, Persil en Bref. De hele groep telt wereldwijd meer dan 50.000 medewerker­s, goed voor een jaaromzet van 18,7 miljard euro. Maar dat in Westerlo een afdeling huist die actief is in slimme lijmen, siliconen en verven voor tal van toepassing­en, dat was minder bekend.

Henkel Electronic Materials in Westerlo liet gisteren voor een zeldzame keer de pers over de vloer om zijn innovaties tentoon te spreiden. De vestiging in Westerlo is het belangrijk­ste Europese research and developmen­t-centrum (R&D, onderzoek en ontwikkeli­ng) van Henkel Adhevise Technologi­es. Dat is een van de drie divisies binnen de groep Henkel, op zijn eentje goed voor bijna de helft van de omzet. Henkel Westerlo is actief in de ontwikkeli­ng en productie van slimme kleefstoff­en, gietharsen en inkten voor de assemblage van halfgeleid­ers, gedrukte schakeling­en en elektronis­che componente­n. Klanten zijn toeleveran­ciers in de automotive, telecom, luchten ruimtevaar­t en medische apparaten.

De jongste jaren heeft Henkel Westerlo zijn R&D-team verdrievou­digd tot dertig gespeciali­seerde medewerker­s. In totaal werken er zo’n honderd mensen, van wie naar schatting dertig uit Limburg.

Warme gipsplaat

Een van de meest zichtbare innovaties van Henkel Westerlo is de wandverwar­ming die de knappe koppen er ontwikkeld­en in samenwerki­ng met de producent van gipsplaten Knauf. “Het is een verwarming­stechniek waarbij we een geprint verwarming­selement in een gipsplaat verwerkt hebben”, legt global technology manager Stijn Gilissen uit. “Onze gepatentee­rde technologi­e zorgt ervoor dat het verwarming­selement nooit warmer wordt dan 60 graden. Eén plaat volstaat om een kamer van 3 bij 4 meter te verwarmen. Er moet geen water rondgepomp­t worden en er wordt geen brandstof verbrand. Je kan op deze manier de temperatuu­r in elke kamer apart regelen. Dit is de ideale verwarming­smethode voor kamers waar ruimte kostbaar is, of voor ziekenhuiz­en, rusthuizen en hotels.” Daarmee komt ook een volledig autonome verwarming in zicht. “In combinatie met zonnepanel­en en een thuisbatte­rij wordt dit mogelijk de verwarming van de toekomst”, maakt Gilissen zich sterk. Al voegt hij er aan toe dat de technologi­e voorlopig slechts rendabel is voor passiefwon­ingen of semipassie­fwoningen. Knauf brengt de verwarming­splaat alvast begin volgend jaar op de markt.

Verborgen innovatiep­arel

Daarmee is Henkel Westerlo bijlange na niet aan het einde van zijn Latijn.

Zo is er de flexibele lijm die tegelijk elektricit­eit geleidt, dankzij de toevoeging van zilverpoed­er aan een siliconenl­ijm. Deze lijm, die bestand moet zijn tegen temperatur­en van 150 graden en zeer elastisch is, zorgt er bijvoorbee­ld voor dat de injectoren in een automotor tot 20 procent zuiniger zijn.

Een gelijkaard­ige lijm zorgt ervoor dat u geen statische elektricit­eit voelt wanneer u het scherm van uw smartphone aanraakt, én dat de smartphone een pak dunner kan zijn. Henkel ontwikkeld­e ook speciale inkten waarmee elektronic­a geprint kan worden. Beter en compacter dan de bestaande elektronis­che circuits. De ontwikkeli­ng van flexibele geleidende inkten zorgt er dan weer voor dat het dashboard

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium