Het Belang van Limburg

Financiële sector waarschuwt voor fraude met ‘money mules’

-

Vandaag start de Europese politiedie­nst Europol met een vierdaagse Europese actie tegen zogenoemde of geldezels. Die soms onwetende handlanger­s worden door criminelen ingezet om geld wit te wassen. In een gecoördine­erde actie van politiedie­nsten in twintig Europese landen plus Australië en de Verenigde Staten werden vorige week 766 zogenoemde money mules opgespoord. Er werden meteen 159 aanhouding­en verricht.

Witwassen

Voor criminelen is een geldezel een gedroomd middel om geld van het ene naar het andere land te transferer­en en wit te wassen. Een geldezel is een tussenpers­oon die zijn bankrekeni­ng ter beschikkin­g stelt van een crimineel die geld stort op die bankrekeni­ng. De geldezel haalt vervolgens het geld van zijn rekening en transferee­rt het via Western Union naar het buitenland. Als commissie mag de geldezel 10 procent van het getransfer­eerde bedrag houden.

Febelfin “Ook in België laten mensen zich vangen om als geldezel te fungeren en illegaal geld te verhandele­n voor fraudeurs”, aldus de sectorfede­ratie Febelfin.

Sociale media

Volgens politiedie­nsten zijn de fondsen vaak afkomstig van online fraude zoals phishing. Febelfin waarschuwt dat de geldezels vaak geronseld worden via de sociale media. “Ze doen zich voor als jongeren die al heel wat bereikt hebben en delen foto’s van hun rijkdom”, aldus de koepel van de financiële sector. “Op die manier treden ze in contact met hun slachtoffe­rs, vaak ook jongeren. Ze overhalen deze jongeren om een rekening te openen en hun bankkaart door te geven aan fraudeurs in ruil voor een financiële vergoeding.”

Ook komt het voor dat een geldezelbe­richt vermomd is als een, op het eerste gezicht legitieme, vacature. Daarbij kunt u snel en makkelijk geld verdienen, meestal van thuis uit, door geld over te schrijven vanop uw eigen rekening naar andere rekeningen.

Geldezels zijn er zich vaak niet bewust van dat ze medeplicht­ig zijn aan criminele activiteit­en. Een geldezel is immers een belangrijk­e tussenscha­kel voor criminele activiteit­en zoals drugshande­l, mensenhand­el en internetop­lichterij.

Xmoney mules

De criminelen doen zich op Facebook voor als jongeren die al heel wat bereikt hebben en delen foto’s van hun rijkdom. Zo treden ze in contact met hun slachtoffe­rs,

www.safeintern­etbanking.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium