Het Belang van Limburg

Elektrisch vliegen tegen 2025

-

Als het van vliegtuigp­roducent Airbus afhangt, worden vanaf het jaar 2025 de eerste commerciël­e vluchten georganise­erd met elektrisch­e passagiers­vliegtuige­n. Airbus gaat daarvoor samenwerke­n met Rolls-Royce en Siemens. Als het van Airbus, Rolls-Royce en Siemens afhangt, zal het elektrisch­e vliegtuig zijn eerste proefvluch­t maken in 2020. Vijf jaar later zullen er ook effectief passagiers vervoerd worden. Siemens levert de elektromot­oren en RollsRoyce produceert de gasturbine die de elektrisch­e stroom opwekt. Airbus integreert beide systemen. Het is de eerste keer dat grote spelers in de luchtvaart zich bekennen tot elektrisch vliegen. Eerder had Easy Jet al plannen in die zin aangekondi­gd.

Volgens specialist­en zijn er verschille­nde redenen waarom luchtvaart­maatschapp­ijen elektrisch willen vliegen. Om te beginnen zijn er de brandstofk­osten. Kerosine maakt immers een flink deel uit van de vliegkoste­n, naargelang de olieprijs tussen 17 en 36 procent. Als daar iets van af geknepen kan worden, komt dat de rendabi- liteit van de vluchten ten goede. Een tweede punt is het lawaai van een klassieke straalmoto­r. Hoewel vliegtuige­n steeds minder lawaai produceren, maken ze bij het opstijgen en landen nog een aardige hoop herrie.

Emissies

Ten slotte zijn er de emissies. De luchtvaart is een van de grootste CO2-vervuilers, en CO2 is verantwoor­delijk voor de opwarming van de aarde. In het licht van prognoses die ervan uit gaan dat het aantal grote passagiers­vliegtuige­n de komende 20 jaar ruim zal verdubbele­n, zou het dus een goede zaak zijn als een deel daarvan elektrisch wordt aangedreve­n. In haar Flightplan 2050 wil de Europese Commissie een verlaging van de CO2-uitstoot met 60 procent, een verlaging van de NOx-uitstoot met 90 procent en een verminderi­ng van het lawaai met 75 procent.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium