Het Belang van Limburg

“We zijn niet de eerste urbexers die het ziekenhuis bezochten”

Bewaker betrapt jongeren die filmen in oud ziekenhuis

- Phillip PERGENS

Een bewaker heeft afgelopen weekend de Nederlande­rs van het YouTube-kanaal Urbex Explore betrapt in het oude ziekenhuis in Maaseik. Dat staat sinds de verhuizing naar de nieuwe site leeg en blijkt populair bij urbexers, fotografen die graag leegstaand­e gebouwen vereeuwige­n. “We waren zeker niet de eerste urbexers die het ziekenhuis bezochten”, reageert Jimmy Podrabsky van Urbex Explore. “Het alarm ging dit weekend vier keer af”, vertelt Hans Ramaekers, algemeen directeur van het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK). Ze zijn een vriendengr­oep uit de Brabantse gemeente Beek en Donk die al enkele jaren in Nederland en over de landsgrenz­en heen op zoek gaan naar unieke, verlaten locaties om deze te fotografer­en. “En een achttal maanden geleden startten we ook met een eigen YouTube-kanaal. Zo willen we de kijkers laten meegeniete­n en laten zien wat wij zien”, legt Jimmy Podrabsky uit. Afgelopen weekend trokken ze naar het centrum van Maaseik om daar het vroegere ziekenhuis te bezoeken. “We geraakten vrij eenvoudig binnen. Op twee plaatsen stond een raam open waardoor we konden binnenglip­pen. Moeilijk was het dus niet, maar dat is zelden zo. Er staat altijd wel een venster of deur op een kier.” Eens binnen konden ze 2,5 uur ronddwalen in het gebouw waar twee maanden geleden nog geopereerd werd. “We waren vooral verbaasd dat de elektricit­eit het nog deed en de verwarming opstond. Dat maak je niet vaak mee. Ook de toestellen deden het. We hebben van eentje het bedienings­scherm getest, maar meer ook niet. We laten altijd alles wat er staat met rust. Je wilt zoiets niet stukmaken. Dat zou zonde zijn.”

Stalen buis

De Nederlande­rs konden bijna alles op beeld vastleggen, maar in de kapel en het mortuarium geraakten ze niet meer. “Een beveiligin­gsagent betrapte ons. Hij stond ons met een stalen buis op te wachten. Daar schrokken we van. Hij zei dat de politie onderweg was. We konden met hem praten, legden onze bedoelinge­n uit en de man kalmeerde waarna we een gesprek konden voeren. Bleek dat hij de buis uit voorzorg had meegenomen omdat hij evenmin wist wie wij waren en niet wist wat we er deden. Uiteindeli­jk was er begrip en is de politie niet gebeld”, vertelt Podrabsky.

Hoe wist de groep eigenlijk van het ziekenhuis? “We hadden het via via gehoord. Ik kan je verzekeren: we zijn niet de eerste urbexers die het ziekenhuis bezochten. Velen waren ons al voor, alleen werden die niet gepakt. Hoe dan ook hielden we er een positieve ervaring aan over”, besluit de Nederlande­r.

“Het alarm ging vier keer in een weekend af”, zegt Hans Ramaekers, algemeen directeur van ZMK. “Het lijkt erop dat de publicitei­t die we er zelf aan gegeven hebben ons nu zuur opbreekt. We hadden er misschien niet zo veel aandacht aan moeten schenken en de foto's waarvoor we fotografen wel toestemmin­g hadden gegeven, niet moeten delen. Naast de vier pogingen van afgelopen

Het lijkt erop dat de publicitei­t die we er zelf aan gegeven hebben ons nu zuur opbreekt

Hans RAMAEKERS Algemeen directeur ZMK weekend is het alarm in de periode daarvoor ook enkele keren afgegaan. Maar dat was minder frequent. Anderzijds bewijst het ook dat we de site nog altijd bewaken en dat dag en nacht. We gaan nu echter bekijken welke bijkomende maatregele­n we kunnen nemen”, aldus Ramaekers. Begin volgend jaar krijgt het ziekenhuis een nieuwe invulling met tijdelijke bewoning. Dat moet verloederi­ng en vandalisme voorkomen.

 ?? FOTO HBVL ?? De groep van Urbex Explore werd betrapt door de bewaker, maar die haalde er de politie niet bij.
FOTO HBVL De groep van Urbex Explore werd betrapt door de bewaker, maar die haalde er de politie niet bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium