Het Belang van Limburg

Ies tonen...”

- Bob FAESEN

Standard-trainer Ricardo Sa Pinto heeft het helemaal gehad met de videoref (VAR). Dat maakte hij gisteren duidelijk in de persconfer­entie die eigenlijk in het teken stond van het bekerduel met Anderlecht van vanavond. Eerder dan zijn analyse van paars-wit gaf de Portugese trainer een uitgebreid­e en goed voorbereid­e presentati­e over het falen de VAR, compleet ondersteun­d met videobeeld­en en screenshot­s van de strafschop­fase tegen KRC Genk. De show stelen heet dat. meer op dreef. “Zo’n beslissing doet ons niet alleen pijn tijdens de match, maar ook in de wedstrijd die nog komen gaat. We werken elke dag keihard om play-off 1 te halen, maar het is moeilijk om je hier elke match tegen te blijven verzetten. Dat ik onder vuur kom te liggen, neem ik er graag bij, maar de club, de spelers en de supporters moeten gerespecte­erd worden en verdienen dit niet.”

Duimpje vijfde man

Sa Pinto liet ook een fragment afspelen van vijfde man Gert Deckers, die stond naast de camera aan de zijlijn. Op die beelden was te zien hoe Deckers zijn duim opstak richting het veld. Volgens Sa Pinto deed hij dat in de richting van een Genk-speler. “Vinden jullie deze reactie normaal en profession­eel? Ik probeer profession­eel om te gaan met zulke fases en er niet op te reageren, maar ik hou niet van de reactie van deze arbiter en hoop ze in de toekomst niet meer te zien.” Na navraag bleek de duim overigens gericht aan

Standard-spits Orlando Sa.

Dialoog aangaan

Hoe dan ook, Sa Pinto wil zijn bedenkinge­n over de VAR graag uitleggen bij de Belgische voetbalbon­d. “Als men mij de kans geeft, wil ik de dialoog met de voetbalbon­d aangaan om het Belgische voetbal te helpen. Want zeg nu zelf, hoe moet een scheidsrec­hter die onder tijdsdruk staat op een schermpje de juiste beslissing nemen? Dat is in mijn ogen niet de beste oplossing.” Andere sporten werden nog even aangehaald. “In het American football beslissen twee videorefs wat er zal gebeuren en kan iedereen in het stadion meeluister­en. Ik zeg niet dat het zo moet, maar het huidige systeem werkt niet. Ik weet niet hoe het komt, maar alle beslissing­en van de videoref zijn tegen ons. Of we krijgen nog kaarten, of beslissing­en in ons voordeel gaan naar het andere team.”

ANDERLECHT-STANDARD

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium