Het Belang van Limburg

Hasselaar maakt winterland van Lego

Lego-fanaten stellen eigen creaties tentoon in sporthal

- Dirk JACOBS

Hasselaar Steven Decoutere (42) heeft een eigen winterland gemaakt. Geen kopie van dat op het Dusartplei­n, wel een eigen versie in Lego. “Voor 95 procent heb ik het helemaal zelf bedacht, getekend en gebouwd.” Steven is een van de zowat dertig Legobouwer­s die van 8 tot 10 december hun creaties tentoonste­llen in de sporthal van de Topsportsc­hool in Hasselt. Al van zijn zesde verjaardag is Steven helemaal in de ban van Lego. “Toen kreeg ik mijn allereerst­e stuk: een ambulance, doosje nummer 606. Ik heb het nog altijd en ik doe dat echt nooit weg. Vanaf dan was elke gelegenhei­d goed om de verzamelin­g aan te dikken. Vaak kreeg ik bestaande sets. Die bouwde ik dan wel een keer, maar al gauw wilde ik zelf dingen maken en gingen die mooie sets op in compleet andere dingen. Tot mijn veertiende ongeveer. Toen duwde de puber in mij de Lego aan de kant. Maar alles bleef wel netjes in dozen bewaard. Een aantal jaar geleden botste ik met de kinderen terug op die dozen. Zij wilden er graag mee spelen, en ik was ook opnieuw vertrokken. Toen ik de kerstsets van Lego ontdekte, was ik helemaal verkocht. Die blokjes zijn veel kleurrijke­r en ik ben de sets beginnen verzamelen.” Op beurzen leerde Steven andere Lego-fanaten kennen. “Zo ontdek je nieuwe dingen. Op internet ben ik foto’s gaan zoeken van winterland­schappen die ik zelf de moeite vond om na te bouwen. Toen ik het programma ‘Lego LDD’ leerde kennen, ging een nieuwe wereld voor mij open. Je kan er zelf mee ontwerpen en je krijgt er meteen een complete bestellijs­t bij van blokjes die daarvoor nodig zijn.”

Boekhouder

Van september tot mei is het bouwtijd. “Elke avond kan ik op mijn zolder ontstresse­n na een dagje boekhoudin­g. Van mei tot september leven we buiten, dan is er werk in de tuin, tijd voor de barbecue en dan komen de ideetjes.” Steven wil nu graag zijn creaties tonen. Samen met een 30-tal andere “Lego-gekken” doet hij dat in Hasselt van 8 tot 10 december in de sporthal van de Sportschoo­l. “Vrijdagavo­nd kunnen mensen vanaf 19 uur bij ons terecht. Om 21 uur doven we de lichten om tijdens een ‘dark hour’ de verlichte spektakels in de kijker te zetten. Zaterdag en zondag zijn we telkens open vanaf 11 uur, zaterdag tot 20 uur, zondag tot 17 uur. En er is een grote Lego-speelhoek. Ah ja, we moeten onze opvolgers klaarstome­n.”

Tien dozen

Stilaan beginnen de voorbereid­ingen voor de expo, want alles moet verhuisd worden van de zolder naar de sporthal. “De huisjes kunnen in hun geheel mee, de rest zit op grote, vaste platen. Mijn winterland past in tien dozen. Drie uren afbreken, een uurtje terug opbouwen. En na afloop opnieuw. Het ergste? Die dozen weer naar de zolder sleuren. Want alles terug opbouwen is pure fun.” Steven woont voorlopig nog een jaartje in Heers en keert dan definitief terug naar Hasselt. “Alleen heb ik één probleem: we verhuizen naar een appartemen­t en daar kan ik de Lego onmogelijk kwijt. Daar zoeken we nog een oplossing voor.”

XXLego-beurs ‘Rock that block’. Tickets: 1 euro van 6 tot 12 jaar, 3 euro voor wie ouder is.

www.lcc.builders/WinterWond­erland

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De zolder van Steven Decoutere is één groot winterland­schap in Lego.
FOTO SVEN DILLEN De zolder van Steven Decoutere is één groot winterland­schap in Lego.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium