Het Belang van Limburg

Van straatdorp naar kerndorp Rup Centrum Kwaadmeche­len

- Dirk MACQUOY/Guy THUWIS

Het gemeentebe­stuur van Ham wil in de toekomst meer woningbouw in het centrum van Kwaadmeche­len en in de buurt van het kanaal. Op lange termijn (30 jaar) is er ruimte voor een 500-tal nieuwe wooneenhed­en. Om dat te bereiken is er een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan (rup) in de maak. “We willen de dorpskern verdichten en versterken”, klinkt het. Kwaadmeche­len verder ontwikkele­n van een straatdorp naar een kerndorp. Dat is de ambitie van het nieuwe rup ‘Centrum Kwaadmeche­len’. De startnota van het rup is nu in openbaar onderzoek. “Met een nieuw uitvoering­splan willen we bepalen wat onze visie is voor de toekomst van het gebied dat zich vooral ten zuiden van de rijksweg N141 situeert en dat net momenteel geen duizend woningen omvat”, zegt Wim Hillen van de Hamse dienst Ruimtelijk­e Ordening. “Het huidige plan is achterhaal­d. Een voorbeeld hiervan is een bouwvoorsc­hrift in de Sportlaan dat zegt dat er maar met één bouwlaag en een dak gebouwd mag worden. Hiervoor heb je grote percelen grond nodig. Maar tegenwoord­ig kan je grote percelen beter splitsten voor een halfopen bebouwing met twee wooneenhed­en. Ook is er in deze tijd een trend naar meer platte daken.”

Handel

De ruggengraa­t van Kwaadmeche­len wordt gevormd door de N141 (Kanaalstra­at, Dorpsstraa­t en Heidestraa­t), met als zwaartepun­t de omgeving van de kerk. Hier wordt gestreefd naar een concentrat­ie van diensten en handel. Bestaande handelszak­en kunnen behouden blijven, maar de ontwikkeli­ng van nieuwe concentrat­ies wordt tegengegaa­n indien ze niet bijdrage aan de versterkin­g van het centrum. “Om het centrum te benadrukke­n, willen we in de zone tussen de Wilgenlaan en de Gerhoevens­traat vier woonlagen toestaan. Dit zijn er nu maar drie. Ook willen we handelszak­en in het centrum ondersteun­en. Zij zullen verder naar achter mogen bouwen in de zone tussen Genebemde en de Lindestraa­t”, aldus nog Hillen.

Kanaalzone

Het grootste nieuwe bouwprojec­t is voorzien in de buurt van het kanaal. Verspreid over een aantal woonblokke­n ten noorden en ten zuiden van de N141 (Kanaalstra­at), kunnen er 100 tot 150 woongelege­nheden bijkomen. Men wil hiermee een poorteffec­t creëren zodat de aanblik van het kerndorp wat minder rommelig oogt. Zelfs op het kanaal is er ruimte voor een tiental woningen, woonboten dus.

De hoogste appartemen­tsgebouwen in de kanaalzone - vijf bouwlagen - kunnen ten zuiden van de Kanaalstra­at komen, waar nu nog het bedrijf Gebroeders Wijckmans ligt. Het bedrijf heeft nieuwe gronden aangekocht in Truibroek.

Ook het achterligg­ende woonuitbre­idingsgebi­ed tot aan de Hollestraa­t kan aangesnede­n worden. “Hier willen we nadruk leggen op de parkfuncti­e”, zo vertelt Inge Gorissen van studiebure­au Creosum. “Er kunnen woningen komen, maar met de nadruk op groen.”

Kerkhof

Belangrijk in het ganse verhaal is dat er geen onteigenin­gen gepland zijn en dat de eigenaars zelf het initiatief moeten nemen om bepaalde gebieden te ontwikkele­n. Daarom is het moeilijk exact in te schatten hoeveel woningen er effectief bij zullen komen. Ook op het grasveld achter het kerkhof kan op termijn gebouwd worden. “In de toekomst zal de begraafpla­ats ingericht worden als wandelpark”, zegt Gorissen. “Er kunnen op het braakligge­nde grasveld naast het kerkhof woningen gebouwd worden die uitkijken op de begraafpla­ats. Op deze manier is er een bijkomende sociale controle.”

XNog tot 16 januari ligt de startnota ter inzage op het gemeentehu­is. Iedereen kan schrifteli­jk zijn bedenkinge­n overmaken.

 ?? FOTO DIRK MACQUOY ?? Het bedrijf Gebroeders Wijckmans verhuist en in de plaats komen hier ooit woningen. Door met meerdere bouwlagen te werken ontstaat een poorteffec­t bij het binnenrijd­en van het dorp.
FOTO DIRK MACQUOY Het bedrijf Gebroeders Wijckmans verhuist en in de plaats komen hier ooit woningen. Door met meerdere bouwlagen te werken ontstaat een poorteffec­t bij het binnenrijd­en van het dorp.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium