Het Belang van Limburg

“In Ham betaal je 60 euro minder voor een vat bier”

Torenhoge drankprijz­en in buurthuize­n jagen Looise vereniging­en weg

- Zahra BOUFKER

Vereniging­en die in Tessenderl­o iets willen organisere­n, betalen een hoge prijs voor dranken in de gemeenteli­jke infrastruc­tuur. Dat zegt Serge Van den Bossche van Looi.nu. “Hierdoor wijken heel wat mensen uit naar buurgemeen­ten. Het aantal organisati­es neemt jaar na jaar af”, zegt hij. De gemeente onderhande­lt over nieuwe drankprijz­en en hoopt tegen half december met nieuwe tarieven te komen. “Iets organisere­n in Tessenderl­o wordt steeds moeilijker”, zegt Serge Van den Bossche. “De infrastruc­tuur is één zaak, maar de prijzen die je als organisato­r aan de gemeente moet betalen voor de dranken, zijn hallucinan­t. Dan hebben we het nog niet over de drie verschille­nde soorten prijzen die ze in Tessenderl­o hanteren (zie kader). Vroeger waren er in Tessenderl­o geregeld fuiven, feesten en bals, zoals de jaarlijkse chrysostom­osfuif van de zesdejaars van het Pius X College in Tessenderl­o. Die vindt ook dit jaar weer plaats in de Zille in Ham. Het aantal organisati­es gaat jaar na jaar achteruit. Hoe is zoiets mogelijk in een gemeente met bijna 20.000 inwoners? Wel, onze vereniging­en worden zwaar belast op de dranken, zo zwaar dat men stopt met organisere­n of uitwijkt naar andere gemeenten.”

Tessa Janssen, die samen met haar vriendinne­n het vat van de 18-jarigen organiseer­t, bevestigt het verhaal. “Vorig schooljaar hebben wij met een aantal vriendinne­n van de Chiro de 18-jarigenfui­f georganise­erd. Toen we de drankprijz­en vergeleken met die van de gemeente Ham, was onze keuze snel gemaakt. Voor een vat bier betaal je in Tessenderl­o 176,77 euro en in Ham betaal je voor hetzelfde vat 115 euro. Dat is ruim 60 euro minder. Voor jongeren en vereniging­en een enorm verschil. Voor het vat van de 18-jarigen zijn we toen naar de Zille in Ham getrokken. Ik vind het vooral heel erg dat we hier niet in gehoord worden. In Tessenderl­o zijn er nauwelijks uitgaansmo­gelijkhede­n voor de jongeren. We hebben geen andere keuze dan ons te verplaatse­n naar buurgemeen­ten.”

Onderhande­lingen

Schepen van Cultuur Alies Smeets is op de hoogte van de situatie en heeft ondertusse­n de verschille­nde concessies herbekeken en herschreve­n. “Het is allemaal niet zo simpel. Wij willen ook dat de drankprijz­en goedkoper worden, maar de uitbaters van de cafetaria’s moeten ook kunnen overleven. Ik kan u nu al zeggen dat de dranklever­ing in de toekomst door de gemeente Tessenderl­o zal worden georganise­erd. Wij hebben ondertusse­n al verschille­nde dranklever­anciers aangesprok­en en deze week zijn de gesprekken over de prijzen opgestart. Daar kan ik me nu nog niet over uitspreken. Het is de bedoeling dat ze goedkoper worden. De drie soorten prijzen worden ook herbekeken. Als alles goed zit, zouden we op de gemeentera­ad van 18 december de toewijzing kunnen doen. Ik hoop inderdaad dat de jongeren hierdoor weer in eigen gemeente gaan fuiven. Dit is alleszins een stap in de goede richting”, aldus Smeets.

 ?? Foto HBVL ?? De 18-jarigen van Tessenderl­o gaven hun vat in de Zille in Ham. “Die keuze was snel gemaakt”, klinkt het.
Foto HBVL De 18-jarigen van Tessenderl­o gaven hun vat in de Zille in Ham. “Die keuze was snel gemaakt”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium