Het Belang van Limburg

Elke dag gratis soep in december

Initiatief in Stalenstra­at tegen armoede en eenzaamhei­d

- Chris NELIS

De hele maand december kan iedereen dagelijks een gratis kom soep met een stuk brood krijgen in de Stalenstra­at. Het initiatief komt van Mia Melotte, die op deze manier alleenstaa­nden uit hun isolement wil halen. Ze schenkt zo ook wat warmte aan mensen die het niet breed hebben. Mia krijgt steun van de handelaars en de organisati­es Afi en Afie stellen een pand ter beschikkin­g. Op het raam van het voorlopig leegstaand­e pand staat de boodschap al klaar en duidelijk: ‘Van 1 tot en met 31 december gratis soep voor iedereen’. “Ik werk soms met politieke vluchtelin­gen”, zegt Mia. “Het kwam onlangs ter sprake in de Afi, een club van Italiaanse oorsprong, maar met een internatio­naal karakter”, zegt Mia. “Over de moeilijkhe­den die mensen ondervinde­n. Ook hier in onze eigenste straat. Hier wonen ontzettend veel alleenstaa­nden, of alleenstaa­nde ouders. Dikwijls zijn dat mensen die het echt niet breed hebben. Zelfs mensen die het met een uiterst minimum moeten doen. In plaats van het er alleen over te hebben, heb ik samen met het bestuur van de Afi de stap gezet om iets concreets te doen: een maand lang gaan we gratis soep uitdelen.”

De handelaars zorgen elk op hun beurt voor groenten, brood of vlees. Geen varkensvle­es, omdat de bedeling toegankeli­jk moet zijn voor iedereen

Diabetes

Het was voor Mia Melotte wel belangrijk dat het initiatief mee gedragen zou worden door de han-

Mia MELOTTE Initiatief­neemster delaars uit de straat. “Het enthousias­me is groot”, gaat ze verder. “De handelaars zorgen elk op hun beurt voor groenten, brood of vlees. Geen varkensvle­es, omdat de bedeling toegankeli­jk moet zijn voor iedereen. In de voormiddag maak ik de soep klaar en ’s middags tussen 11.30 en 14.30 uur delen we ze uit aan iedereen die er zin in heeft. Ook aan mensen die wel voldoende middelen hebben. Hen staat het vrij iets te doneren. Het geld dat we op deze manier bijeen zamelen, schenken we aan de vzw Hippo and Friends, die zich vooral bezighoudt met mensen die geconfront­eerd worden met diabetes. Met dit initiatief maken we van de Stalenstra­at de warmste van België.”

Om haar project te helpen realise- ren stellen de organisati­es Afi en Afie een pand ter beschikkin­g. “Momenteel hebben we het pand niet in gebruik, maar in de toekomst gaan we het renoveren en herinricht­en”, zegt voorzitter Gregorio Pirozzo. “We werken hier vooral aan mee omdat we weten dat in de Stalenstra­at en ook daarbuiten heel wat mensen wonen die het financieel heel moeilijk hebben. Dit is dan ook een heel nobel initiatief.”

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Rolando Amorosi (Afi), Mia Melotte en Gregorio Pirozzo, voorzitter van Afi, aan het pand waar de hele maand december dagelijks gratis soep wordt bedeeld.
Foto CHRIS NELIS Rolando Amorosi (Afi), Mia Melotte en Gregorio Pirozzo, voorzitter van Afi, aan het pand waar de hele maand december dagelijks gratis soep wordt bedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium