Het Belang van Limburg

Vijftien ambtenaren provincie vanaf januari naar Brussel

-

De overgang van het provinciep­ersoneel naar Vlaanderen en/of de gemeenten verloopt in Limburg in alle rust. De meeste provincial­e ambtenaren kunnen bij hun nieuwe werkgever ook in eigen gouw aan de slag blijven. Vijftien provincial­e ambtenaren moeten vanaf januari wel naar Brussel pendelen. De provincies verliezen vanaf januari 2018 hun persoonsge­bonden bevoegdhed­en (Cultuur, Welzijn, Jeugd) aan Vlaanderen of de gemeenten. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het personeel. In totaal ‘verliest’ de provincie eind dit jaar 160 ambtenaren, 48 vastbenoem­den en 112 contractue­len. De meesten blijven in eigen provincie aan de slag, maar dan in dienst van de stad Hasselt (provincial­e bibliothee­k) of Tongeren (Gallo-Romeins Museum). Van de 61 ambtenaren die naar een Vlaamse dienst verhuizen, moeten er vijftien naar Brussel. Een deel van hen doet dat zelfs vrijwillig.

“Wij hebben de voorbije twee jaar met interne mutaties geprobeerd om zo veel mogelijk mensen in Limburg te houden”, zegt gedeputeer­de van Personeel Ludwig Vandenhove (sp.a). “De meeste mensen hebben we zo kunnen opvangen. Neemt niet weg dat er van de dienst Cultuur veertien ambtenaren naar Brussel moeten.” Ongeveer de helft van die toekomstig­e pendelaars heeft via interne sollicitat­ies al te kennen gegeven dat ze liever in Hasselt blijven. Op het vlak van maaltijdch­eques (7 euro) en vakantieda­gen (35 dagen en een supplement vanaf 55 jaar) is de Vlaamse overheid nochtans guller dan de provincie (6 euro en 35 vakantieda­gen). Het tere punt blijft het pendelen naar Brussel, maar daarvoor zou men oplossinge­n zoeken via het systeem van thuiswerk.

Meer onrust in Antwerpen

Bij het Antwerpse provinciep­ersoneel van Cultuur is er meer ongerusthe­id omdat zij terecht dreigen te komen bij vzw’s waar ze jaarlijks maar recht hebben op 20 vakantieda­gen. Ook in Hasselt komt een deel van het provinciep­ersoneel van Cultuur straks bij de nieuwe vzw Z33. Maar zij hebben al de toezegging gekregen dat aan hun huidige pakket vakantieda­gen niet geraakt wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium