Het Belang van Limburg

“Haar stem herken je uit duizenden”

- Tom VETS

‘Psychosege­voelige’ mensen gaan aan de slag

met kunstenaar­s in

‘GEK EN GENIAAL’

Canvas start vanavond met ‘Gek en Geniaal’, een reeks waarin acht ‘psychosege­voelige’ mensen met een gerenommee­rde kunstenaar of artiest een ‘kunstwerk’ maken. Raf Walschaert­s van Kommil Foo werd gekoppeld aan Yammie Fishel, en samen namen ze het nummer ‘The Plural Of Alone’ op, met een tekst die Yammie zelf schreef. De kandidaten in ‘Gek en Geniaal’ lijden aan schizofren­ie, hebben een bipolaire stoornis en/of een andere psychische aandoening. Canvas dompelt de kijker onder in hun leefwereld door hun psychotisc­he ervaringen via kunst in de ruimste zin van het woord te verbeelden. Onder meer beeldhouwe­r Willem Vermandere, schrijfste­r Lize Spit, fotografe Lieve Blancquaer­t en schilder Luc Tuymans gaan met hen aan de slag.

Stemmen in het hoofd

Yammie Fishel, een Antwerpse met Israëlisch­e roots, hoort al vanaf haar zes jaar stemmen in haar hoofd. Zelfs tijdens haar eerste ontmoeting met cabaretier Raf Walschaert­s hoort ze die. “De stemmen zeiden dat ik de uitverkore­ne was, en dat ik een bijzondere taak zou krijgen. Maar ik mocht er met niemand anders over praten. Als kind wist ik niet beter dan dat dit normaal was. Ik dacht dat alle mensen stemmen in hun hoofd hoorden. Pas na tien jaar zocht ik een psychiater op.” Fishel belandde op haar achttiende in de psychiatri­e. De voorbije zeven jaar was ze voortduren­d opgenomen. “Met het grote verschil dat de eerste opname voor jaren was. Daarna werden het maanden en nu nog dagen.” Yammies grote passie is muziek. “Ik was vroeger onafscheid­elijk van mijn walkman. Het ging zelfs zover dat ik enkel nog in songtekste­n sprak. ‘I Am a Rock’ van Simon & Garfunkel, bijvoorbee­ld. Later heb ik getracht wat ik persoonlij­ke meemaakte, te verwoorden in een liedjestek­st.”

Dat kwam de makers van ‘Gek en Geniaal’ ter ore, die prompt Raf Walschaert­s op haar afstuurden. “Ik had al snel in de gaten dat we met die tekst iets konden doen”, zegt Walschaert­s. “Na de eerste opnames heb ik er muziek opgezet, en dankzij Canvas konden we de song effectief opnemen in een echte studio. Yammie had daarmee geen enkele ervaring. Maar ze pikte alles snel op. Zo is ‘The Plural Of Alone’ ontstaan. Yammies stem kan je herkennen uit honderden anderen. Haast fluisteren­d en mysterieus.”

Oorverdove­nd applaus

Voorlopig is het niet de bedoeling om het nummer commerciee­l te releasen, maar Yammie bracht het al wel voor een groot publiek. “Kommil Foo trad afgelopen lente op in de Arenberg in Antwerpen. Er zat 700 man in de zaal. Raf trok me mee op het podium, vertelde de aanwezigen waarom ik daar stond, en samen zongen we het nummer”, vertelt Yammie. “Normaal tracht ik stresssitu­aties te vermijden omdat het me extra gevoelig maakt voor psychoses, maar dat moment wou ik echt meemaken.”

Na afloop volgde een oorverdove­nd applaus. “En terecht”, zegt Walschaert­s. “Yammie zingt op een zeer fragiele, breekbare manier. Net zoals haar persoonlij­kheid. Om die reden is ze zoveel beter dan alle gefabricee­rde en geformatte­erde hitparades­temmen van nu. Ik zou haar sowieso willen aanraden om het niet bij dit ene nummer te laten. ‘The Plural Of Alone’ is een mooi visitekaar­tje van misschien wel een mooie muzikale toekomst.”

X ‘Gek En Geniaal’, Canvas, 22u

 ??  ?? Raf Walschaert­s van Kommil Foo schreef voor ‘Gek en Geniaal’ een nummer met Yammie Fishel, die al sinds haar zesde stemmen hoort in haar hoofd. FOTO © VRT - DE CHINEZEN 2017
Raf Walschaert­s van Kommil Foo schreef voor ‘Gek en Geniaal’ een nummer met Yammie Fishel, die al sinds haar zesde stemmen hoort in haar hoofd. FOTO © VRT - DE CHINEZEN 2017

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium