Het Belang van Limburg

WIE LOTEN DE BELGEN?

- Kristof LIBERLOO

Overmorgen weten de Rode Duivels wie ze tijdens het WK voetbal volgende zomer in Rusland in de ogen zullen kijken. Vrijdag om 16 uur Belgische tijd zullen Diego Maradona en andere Gary Linekers de loting in het State Kremlin Palace in Moskou openen. België zit in pot 1, een groep met Spanje, Egypte en Japan is dus mogelijk. Maar ook Zwitserlan­d, Iran en Panama kunnen uit de bus komen.

Waar is de loting?

Die vindt plaats in het State Kremlin Palace, dat in 1961 gebouwd werd. Vandaag is het een populaire evenemente­nhal, waar Luciano Pavarotti, James Brown, Eric Clapton, Charles Aznavour, Elton John en Sting opgetreden

hebben.

Hoe verloopt loting?

Er zijn vier potten met telkens acht landen, die zijn ingedeeld volgens de FIFA-ranking van oktober 2017. De loting begint met pot 1, die volledig leeg gemaakt zal worden. De acht reekshoofd­en worden verspreid van groep A tot groep H. Rusland zit sowieso in groep A en speelt de openingsma­tch. Vervolgens worden pot 2, 3 en 4 ook geloot. Zij worden ingedeeld in de verschille­nde groepen. Van elke confederat­ie kan er slechts één land in een groep geloot worden, met uitzonderi­ng van Europa, omdat er veertien Europese deelnemers zijn. Zes van de acht poules zullen dus twee Europese landen tellen.

Wie is aanwezig?

Er zullen 6.000 aanwezigen zijn. De presentati­e is in handen van Gary Lineker en de Russische sportjourn­aliste Maria Komandnaya. Zij zullen geholpen worden door Diego Maradona (Argentinië), Cafu (Brazilië), Laurent Blanc (Frankrijk), Gordon Banks (Engeland), Fabio Cannavaro (Italië), Diego Forlan (Uruguay), Carles Puyol (Spanje) en Miroslav Klose (Duitsland).

Wat zegt de simulator?

De echte loting is vrijdag, maar wij surften alvast naar de website Ultrazone voor een simulatie. We vermoeden dat Roberto Martinez niet ontevreden zou zijn met de poule die uit de virtuele bus kwam. De Rode Duivels zouden het in Groep B opnemen tegen Zwitserlan­d, Costa Rica en Nigeria. De groep des doods was poule F met Argentinië, Spanje, Zweden en Japan.

Wanneer begint het WK?

De openingsma­tch wordt gespeeld op donderdag 14 juni in Moskou, Rusland zal zeker een van de twee landen aan de aftrap zijn. De finale zal afgewerkt worden op zondag 15 juli in Moskou.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium