Het Belang van Limburg

“Vijftien kilo fruit in één flesje”

Carrefour legt ijswijn uit Borgloon in de rekken

- Ruben STEEGEN

BORGLOON - Vanaf maandag kan u in de Carrefour hypermarkt­en terecht voor Limburgse ijswijn. “Gemaakt van Haspengouw­se appels en peren”, vertelt wijnbouwer Ghislain Houben (rechts op de foto) uit Borgloon. “In één flesje zit vijftien kilo fruit.” De ijswijn is een zoete dessertwij­n. De delicatess­e kost 25 euro voor 37,5 cl.

Vanaf volgende maandag kan u bij de Hypermarkt­en Carrefour terecht voor de Limburgse ijswijnen Mr. Apple en Mr. Pear van wijndomein Hoenshof in Hoeperting­en (Borgloon). “Onze wijn is 100 procent Limburgs en gemaakt van Haspengouw­se appels en peren”, zegt de Loonse wijnbouwer Ghislain Houben (52, rechts op grote foto), die een gigantisch potentieel in zijn ijswijn ziet. “In Canada en de VS zijn ze gek van zoete dessertwij­nen.” Ghislain Houben, professor economie aan de UHasselt en wijnbouwer in zijn vrije tijd, experiment­eert al sinds 2014 met ijswijn, die vooral aan de andere kant van de oceaan erg populair is. “Om ijswijn te maken koel je het geplukte fruit – voornameli­jk appels, peren of druiven – eerst tot min acht graden. Op die temperatuu­r bevriest het water in de vrucht, maar de suikers niet. Wanneer je de bevroren appel of peer vervolgens perst, blijft een supergecon­centreerd, mierzoet sapje over dat liefst 400 gram suiker per liter telt.” Na een fermentati­e van een half jaar ontstaat ijswijn, een dessertwij­n van maximum tien graden alcohol. “In principe kan je van eender welk fruit ijswijn maken, maar met zoveel appels en peren in onze achtertuin is het logisch dat we voor een product op basis van die twee vruchten hebben gekozen.”

25 euro per flesje

Houben experiment­eerde de afgelopen jaren met zo’n dertig verschille­nde rassen. Het resultaat zijn twee blends die naar de namen Mr. Apple en Mr. Pear luisteren, de eerste twee Belgische ijswijnen. “Mr. Apple is een wijn op basis van oude appelrasse­n zoals renettes, boskoop en cox. Allemaal in Limburg geplukt. Voor de perenijswi­jn hebben we voornameli­jk de durondeau gebruikt, een typisch Haspengouw­se variëteit.”

Afgelopen zomer behaalden Mr. Apple en Mr. Pear een gouden en zilveren medaille op de prestigieu­ze wijncompet­itie ‘Finger Lakes’ in New York. Vanaf volgende week liggen de Limburgse prijswinna­ars exclusief in de rekken bij alle Belgische Hypermarkt­en Carrefour. Voor een flesje van 37,5 centiliter betaalt u normaal 25 euro, maar van 6 tot en met 31 december krijgt u vijf euro korting.

VS en Canada

Twintig euro is nog altijd een stevige prijs, maar daar is volgens Houben een goede reden voor. “Doordat ijswijn van supergecon­centreerd sap wordt gemaakt, hebben we voor één fles dertien tot vijftien kilo fruit nodig. Daarnaast neemt de fermentati­e bijna een half jaar in beslag, tegenover vijftien dagen voor gewone wijn. Al die factoren beïnvloede­n de prijs. Bovendien is ijswijn een delicatess­e. In België is ons product vandaag nog relatief onbekend, maar in de VS en Canada zijn ze grote fan van zoete dessertwij­nen.”

Russische boycot

Houben ziet zijn ijswijn als een schoolvoor­beeld van diversific­atie. “De laatste decennia heeft de Limburgse fruitsecto­r vooral op massaprodu­ctie ingezet, maar door de Russische boycot zitten we nu met een overschot. Daardoor moet de sector diversifië­ren, want de Belg zal niet plots veel meer appels of peren gaan eten. Of mijn wijn dé redding wordt? Dat denk ik niet. (lacht) IJswijn blijft een delicatess­e, daar verkoop je er geen tienduizen­den van. Maar dit verhaal toont wel aan dat we grondig moeten nadenken over wat we allemaal met onze appels en peren kunnen.”

In totaal verkoopt Carrefour 1.500 flessen van zowel Mr. Apple als Mr. Pear. “Op is op”, benadrukt huissommel­ier Benoît Couderé van Carrefour, die bijzonder is gecharmeer­d door de Limburgse ijswijnen. “Ze passen perfect bij desserts op basis van chocolade of fruit. Je serveert deze ijswijnen best op een temperatuu­r van zo’n tien graden. Zeker niet in de diepvrieze­r leggen dus.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S SERGE MINTEN ?? Wijnbouwer Ghislain Houben (rechts) naast Carrefour-sommelier Benoît Couderé.
FOTO'S SERGE MINTEN Wijnbouwer Ghislain Houben (rechts) naast Carrefour-sommelier Benoît Couderé.
 ??  ?? De wijn wordt gemaakt van bevroren peren of appels.
De wijn wordt gemaakt van bevroren peren of appels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium